Bernagie (Borago officinalis) is een eenjarige plant. De plant, ook wel komkommerkruid genoemd, heeft blauwe bloemen en ruwe haren. De plant wordt vooral in het Middellandse Zeegebied gebruikt als onderdeel van salades en andere zomerse gerechten.

De smaak lijkt op die van komkommer. De jonge blaadjes worden soms als sla of spinazie gegeten. Bernagie dient wel met mate gegeten te worden, omdat het kleine hoeveelheden giftige stoffen bevat.

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 25 minuten
Kooktijd: 20 minuten

Ingrediënten
1 kilogram verse bernagiebladeren (bernagie)
Bernagiebloemen
2 uien,
1 teentje knoflook
2 eelepels olijfolie
50 ml witte wijn
100 ml groentebouillon
Zout
Versgemalen peper
400 gram rigatoni (korte buisvormige pasta)
4 eetlepels vers geraspte Parmezaanse kaas

Bereiding
Maak de bernagie schoon, was hem en draai droog in de slacentrifuge. Snijd het blad klein. Pel de uien en het knoflookteentje en hak ze beide fijn. Verhit de olijfolie in een pan en bak de uien en knoflook tot ze glazig zijn. Doe dan het bernagieblad erbij en roer om. Blus met witte wijn, voeg de groentebouillon toe en kruid met zout en peper. Laat alles op een klein vuur zo’n 7,5 minuut sudderen.

Kook de rigatoni zoals beschreven op de verpakking in ruim zout water tot ze beetgaar zijn. Schik ze met de bernagiegroente op borden, bestrooi met de geraspte Parmezaanse kaas. Garneer het gerecht ten slotte met wat bernagiebloemen.

Meer recepten met bloemen vind je in LandIdee juni-juli 2012:
Geitenkaas met viooltjes en madeliefjes
Spruitgroenten met eetbare bloemen
Seringensorbet met karameldecoratie
Gevulde courgettebloemen
Kaaschips met tijmbloemen
Venkelrisotto met goudsbloemen
Acaciabloemen in deegmantel
Loempia’s met bernagiebloemen
Buideltjes met bieslook