Sinaasappels zitten barstensvol zoete smaak en brengen in de winter de zon van het zuiden naar ons toe. In het koude jaargetijde waarderen we ze echter niet alleen vanwege hun heerlijke smaak, of hun vrolijke oranje kleur, maar ook vanwege hun gezonde vitamines. Maak eens een heerlijke soep met sinaasappel en wortel met dit verrassende recept.

Ingrediënten

  • 1 prei (alleen het witte en zachtgroene deel)
  • 600 g wortels100 g bloemige aardappelen
  • 2 onbespoten sinaasappels
  • 2 el koolzaadolie
  • c.a. 600 ml groentebouillon
  • Zout
  • Peper
  • 1 tl citroensap
  • 100 g crème fraîche

Bereiding

Was de prei, maak hem schoon en snijd hem in fijne reepjes.
Schil dan de wortels en snijd ze in schijfjes.
Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes.

Borstel de sinaasappel onder stromend warm water schoon en dep ze droog.
Rasp de schil van één sinaasappel en pers beide vruchten uit.

Verhit de olie in een pan en fruit de prei en aardappelen lichtjes.
Fruit de wortels even mee.
Blus met het sinaasappelsap en de bouillon en voeg de rasp toe.
Laat alles ongeveer twintig minuten zachtjes sudderen.

Haal de soep van het vuur en pureer met een staafmixer.

Breng de soep opnieuw aan de kook, voeg naar wens wat bouillon toe en laat de soep nog wat inkoken.
Breng met zout en peper op smaak.
Haal de soep van het vuur, voeg 2-3 el crème fraîche toe en schuim alles nog even kort op met de staafmixer.

Verdeel de soep over vier soepkommen en garneer iedere kom met een lepel crème fraîche en naar wens met wortelreepjes en –blokjes.

Vers stokbrood past hier goed bij. Geniet ervan!

Bereidingstijd: 20 minuten
Kooktijd:
30 minuten

Wist je dit over de sinaasappel?

De sinaasappel is een bom van vitamine C en dus erg gezond. Ook wortels bevatten veel van deze vitamine. Deze heerlijke soep geeft je dus niet alleen een warm gevoel, maar is ook nog eens super goed voor je weerstand en een sterk immuunsysteem.

De sinaasappelboom in de zestiende eeuw enorm populair was bij Europese vorstenhoven. Ze waren zo’n fan van de boompjes, dat ze er heuse wintertuinen en overkappingen voor bouwden. Daar komt ook de naam ‘oranjerie’ vandaan. Eind achttiende eeuw raakte het kweken van sinaasappelboompjes uit de mode.

Ook pompoensoep heeft deze prachtige en vrolijke oranje kleur en is bovendien ook super gezond! Misschien is een pompoen kweken nog wel een idee?