Verwen jouw valentijn eens met deze heerlijke en super schattige valentijnskoekjes. Probeer dit eenvoudige recept en leef je lekker uit met de decoratie.

Ingrediënten koekjes

  • 200 g bloem
  • 150 g koude roomboter of margarine
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 1 eierdooier
  • Vanillesuiker (optioneel)

Ingrediënten glazuur

  • 250 g poedersuiker
  • 3 el water of melk
  • Kleurstof (optioneel voor het glazuur)
  • Gekleurde hagelslag (optioneel ter versiering)

Verder

  • Uitsteekvorm van een hartje (of iets anders romantisch)
  • Spuitzak

Valentijnskoekjes 3

Bereiding valentijnskoekjes

Kneed de bloem, boter, basterdsuiker en de eierdooier tot een soepel deeg. Dit kan in de keukenmachine, maar natuurlijk ook ouderwets met de hand. Ben je een echte zoetekauw? Dan kun je ook nog een zakje vanillesuiker toevoegen.
Maak een bal van het deeg en rol deze bal daarna in plasticfolie. Leg de deegbal een half uurtje in de koelkast, zodat deze wat steviger wordt.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Bestuif het werkblad en de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 40 x 40 centimeter en zo’n 3 tot 4 millimeter dik. Nu is het tijd om de figuurtjes uit het deeg te steken. Breng de hartjes daarna meteen over op de bakplaat, waar je een vel bakpapier op hebt gelegd.
Let op dat je ze niet te dicht op elkaar legt, want de koekjes zullen nog iets uitlopen.
Kneed de restantjes deeg nog even door. Hier kun je een nieuwe deeglap van maken en nog wat figuurtjes uitsteken, totdat je al het deeg hebt opgemaakt.

De bakplaat kan nu in de oven. Na 15 tot 20 minuten zijn je koekjes gaar.
Laat de koekjes goed afkoelen voordat je ze versiert.

Anderen lezen ook:  Recept toefjestaart pistache-framboos-citroen

Valentijnskoekjes 2

Bereiding glazuur

Meng de poedersuiker en de 3 eetlepels warm water of melk. Roer dit voorzichtig door, want het kan flink stuiven.
Voeg eventueel wat kleurstof toe als je je glazuur een bepaalde kleur wil geven. Rood bijvoorbeeld, de kleur van de liefde. Maar gewoon wit glazuur kan natuurlijk ook.
Vul de spuitzak met het glazuur en je bent klaar om de valentijnskoekjes te decoreren. Kies voor leuke streepjes, puntjes, of vul het koekje lekker helemaal.

Je kunt eventueel de koekjes hierna ook nog versieren met gekleurde hagelslag, maar ook met chocoladebolletjes, suikersterretjes of discodip. Maak het zo feestelijk als je zelf wil.

Nu kun jij je valentijn eens heerlijk verwennen. Of maak dit prachtige cadeau van rozen!

Wist je trouwens dat Valentijnsdag waarschijnlijk is vernoemd naar een katholieke priester uit het Romeinse Rijk