De combinatie van savooiekool met spek maakt dit traditionele Ierse recept tot een echt winters gerecht. Serveer de colcannon zoals het hoort met een kuiltje bovenin  de stamppot; vul dit kuiltje met een beetje boter en eet de stamppot van buitenaf, telkens gedipt in de boter.

Dit recept is geschikt voor 4 personen

Ingrediënten
1 kg kruimige aardappelen
1 kleine savooiekool
140 g spekreepjes
100 g boter
150 ml room
peper en zout

Bereiding colcannon met savooiekool en spek
Boen de aardappelen schoon en kook ze in de schil in ongeveer 20-25 minuten gaar. Laat ze afkoelen en pel de schil er af. Je kunt natuurlijk ook geschilde aardappelen koken maar dat is net wat minder lekker. Snijd de savooiekool fijn. Doe een klontje boter in een ruime braadpan en bak de spekreepjes uit. Voeg de savooiekool toe en bak een minuut of 5 mee.

Stamp de aardappelen fijn. Verhit de room met de boter, maar houd een klontje achter. Voeg  het warme (maar niet kokende) roommengsel aan de aardappels toe en roer goed door. Roer dan ook de spek met de kool door de stamppot en breng op smaak met peper en zout. Dien op met een klontje boter.

Eet smakelijk!