Ruik je de heerlijke geur van zelfgebakken koekjes al? Maak zelf deze zogenaamde Amerikaanse gingerbread koekjes en kom al een beetje in de kerstsfeer.

Dit recept is geschikt voor circa 20 gingerbread koekjes.

Ingrediënten gingerbread koekjes

Voor het deeg:

  • 375 g bloem
  • 300 g bruine suiker
  • 225 g ongezouten zachte roomboter
  • 1 tl gemberpoeder
  • 2 tl kaneel
  • 1 groot ei
  • snufje zout
  • 50 g stroop (bijvoorbeeld golden syrup)

Voor het glazuur:

  • 1 eiwit
  • 200 g poedersuiker
  • 1-2 tl citroensap

kerstkoekjes glazuur

Bereiding gingerbread koekjes

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe de bloem, gemberpoeder, kaneel en zout in een kom, meng met je vingers de zachte boter erdoor. Roer de suiker erdoor.

Voeg nu het ei en de stroop toe en meng het met een mixer tot een glad deeg. Kneed het op het eind nog een beetje met de hand door. Maak er een bal van en laat het minimaal 2 uur rusten in de koelkast.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad (of aanrecht) en steek de sterren, hartjes en poppetjes uit het deeg. Leg ze op het bakpapier en bak de koekjes in circa 10 tot 12 minuten gaar in de oven. Laat ze afkoelen op een rooster.

Versier de koekjes met glazuur. Je kunt glazuur kopen, maar natuurlijk ook zelf maken:

Bereiding glazuur

Klop het eiwit stijf. Voeg geleidelijk de poedersuiker en het citroensap toe en ga door met kloppen tot er een mooi romig glazuur is ontstaan.
Doe het glazuur in een spuitzak en versier de koekjes met motiefjes.

Anderen lezen ook:  Recept kruimeldeeg

Geen spuitzak? Probeer het glazuur dan op een mooie manier te verspreiden met een klein lepeltje.

Wil je nog meer kerstkoekjes maken? Ga voor originele kerstboompjes of pralines.