Een fruitig-zurige kern, omhuld met een zoet knapperig deegjasje: appelbeignets! Wil je deze klassieker thuis maken? We hebben twee recepten voor je. Test ze zelf en kijk welke jij het lekkerst vindt.

Traditionele appelbeignets met kaneelpoeder

Ingrediënten:

  • 6 tot 8 stevige appels (handappels, zoals goudrenetten)
  • 1 ei
  • 1 mespuntje zout
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 300 ml melk
  • 50 g suiker
  • 1 el kaneelpoeder

Verder heb je nodig:

  • frituurpan
  • olie
  • schuimspaan

Zo maak je de appelbeignets

  • Schil de appels. Boor de appels en snijd ze in plakken van ongeveer 1,5 cm dik.
  • Klop het ei los in een kommetje.
  • Zeef boven een grotere beslagkom het zout en het zelfrijzend bakmeel.
  • Voeg de helft van de melk en het losgeklopte ei toe aan het mengsel.
  • Roer het mengsel tot een glad beslag.
  • Voeg de andere helft van de melk toe, terwijl je blijft roeren.
  • Schep de suiker en het kaneel op een bord door elkaar.
  • Wentel de appelplakken door het gladde beslag en vervolgens door  het suiker- en kaneelmengsel.
  • Verhit de olie in een frituurpan tot circa 180 graden.
  • Doe de appelbeignets een voor een in de pan. Bak er circa vijf tegelijk in een pan (uiteraard afhankelijk van de grootte van je frituurpan).
  • Haal de goudbruine appelbeignets na 4 minuten met een schuimspaan uit de pan. Laat ze even uitlekken in een vergiet.
  • Garneer ze met wat heerlijke poedersuiker!

appelbeignets

Appelbeignets met een knipoog

Dit recept is geschikt voor 4-6 personen. Bereidingstijd: 25 minuten ǀ Baktijd: circa 15 minuten

Ingrediënten:

  • 3 grote zurige appels
  • 2 eieren
  • 200 g bloem
  • 300 ml droge witte wijn
  • 2 el gesmolten boter
  • 1 mespunt vanillemerg
  • zout
  • 1 el suiker
Anderen lezen ook:  Maak je eigen bisschopswijn

Verder heb je nodig:

  • vet voor het frituren
  • poedersuiker voor het bestrooien

Zo maak je deze appelbeignets:

  • Schil de appels en verwijder de klokhuizen.
  • Snijd de appels in circa 1 cm dikke plakken. Splits de eieren.
  • Roer de bloem met de witte wijn in een kom glad.
  • Meng de eierdooiers, boter en het vanillemerg erdoorheen.
  • Klop de eiwitten met een snufje zout stijf en voeg tijdens het kloppen langzaam de suiker toe. Schep de geklopte eiwitten door het beslag.
  • Wentel de ringen lichtjes in bloem en haal ze een voor een door het beslag.
  • Laat ze wat uitlekken.
  • Verhit het vet in de friteuse of in een diepe koekenpan op ongeveer 170 graden.
  • Bak de beignets, verdeeld in porties, in 2-3 minuten goudbruin en draai ze tijdens het bakken eenmaal om. Laat de gebakken appelbeignets op keukenpapier uitlekken.
  • Bestuif ze voor het opdienen met poedersuiker.

appelbeignets

Met een mandje gevuld met appelbeignets maak je de hele familie blij! De beignets smaken het best als ze vers gebakken en nog warm op de borden komen en de poedersuiker of het vanille-ijs langzaam smelt.

Nog meer appels over? Maak dan ook appelchutney van de heerlijke oogst!

Liever oliebollen? Bak ze zelf!

TIP: Lever het vet uit de frietpan in bij een recyclepunt in de buurt, hier wordt er biobrandstof van gemaakt. Spoel het nooit door het riool, de zuivering en afvoer van oliebollenvet kost de waterschappen jaarlijks enkele miljoenen euro’s. Bron: Nu.nl