Pompoen is een echte herfst-icoon. Maar naast dat deze vrucht leuk is voor de sier, kun je er een heleboel dingen mee doen. Een scrub, gezichtsmasker of dus als tussendoortje. Benieuwd? Lees dan verder.

Voedzame pompoenpitten
De pompoen is vanwege de gezonde stoffen al sinds de oudheid veel meer dan enkel een levensmiddel. Ook de pitten van de pompoen zijn interessant. Groene pompoenpitten bevatten namelijk naast 50 procent vetzuren, veel verschillende etherische oliën, fytosterolen (hormoonachtige stoffen), provitamine A, vitamines uit de B-groep, vitamine E, veel mineralen zoals zink, fosfor, ijzer, magnesium en een aantal andere werkzame stoffen. Een heel gezond tussendoortje dus!

Tip: Als je de pitten ‘puur’ niet lekker vindt, kun je ze altijd door een beker yoghurt roeren of met een vijzel fijnmaken en door het eten mengen.

 Pompoen als tussendoortje

Pitten als tussendoortje
Rauw, met chocolade of krokant zijn de pitten erg lekker. De pitten geven het lichaam bovendien nieuwe energie door de mineralen, sporenelementen, vitamines en onverzadigde vetzuren. Let op, ze bevatten wel veel calorieën. Je kunt krokante pompoenpitten heel makkelijk zelf maken.

Rooster lichtjes 100 gram pitten en zet apart. Laat 200 gram suiker in een pan op middelhoog vuur langzaam bruin worden. Haal de pan van het vuur, roer de pompoenpitten erdoor en laat de massa vervolgens op een bakplaat afkoelen. Breek tot slot in kleine stukken.

Pompoen als tussendoortje

Met pompoen kun je nog veel meer doen. Denk aan een conditioner met pompoenpitolie, gezichtsmasker en bodyscrub of heerlijke pannenkoekjes van de pompoen.