6 mei is het Internationale Anti-Dieetdag. Parkeer de gezonde voornemens maar eventjes en geniet van deze perentaart met karamelsaus. Zo maak je ‘m!

Ingrediënten

Voor het deeg:

250 g bloem
100 g boter
1 ei
40 g suiker
snufje zout

Voor de vulling van de perentaart

6 peren
sap van ½ citroen
2 eieren
40 g suiker
3 el melk
60 g vanillecustard
250 ml slagroom
kardemom (gestampte zaadjes uit 7 peulen)

Voor de topping

200 g suiker
snufje zout
100 ml water
90 g roomboter
125 ml slagroom

Voor de versiering van de perentaart

ca. 1 el cacaopoeder,
ca. 50 g gekaramelliseerde pecannoten

Bereiding perentaart

Zeef de bloem op het werkblad en druk een kuiltje in het midden.
Snijd de boter in kleine stukjes en leg die op de rand om het kuiltje.
Doe het ei, de suiker en het zout in het kuiltje.
Schuif de bloem iets naar elkaar toe, zodat de boter en het kuiltje met bloem bedekt zijn.
Kneed het deeg snel tot één geheel en wikkel het in folie.
Doe het deeg in de koelkast en laat het 30 minuten rusten.

Schil de peren voor de vulling en snijd ze in partjes.
Besprenkel de peren met het sap van de citroen.
Klop in een kom de eieren met de suiker en de melk los.
Roer de vanillecustard erdoor.
Roer de slagroom erdoor.
Maal de kardemomzaadjes met de vijzel fijn en voeg ze aan de crème toe.

Wil je de taart maken met peren uit eigen tuin? Dit moet je weten.

Bakken maar

Verwarm de oven voor op 180 ºC .
Bestuif het werkblad met bloem.
Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit.
Leg het in een taartvorm (diameter 24 cm) en druk de zijkanten helemaal omhoog, zodat de vulling er later niet uit kan lopen.
Prik met een vork in het deeg en bak het deeg 10 minuten.

Anderen lezen ook:  Onweerstaanbare worteltjestaart

Deeg voor perentaart

Haal de taartvorm uit de oven en verdeel de partjes peer over het deeg.
Schenk het roommengsel eroverheen.
Bak de taart in ca. 60 minuten goudbruin.
Haal de taart uit de oven en laat hem afkoelen.

De karamelsaus

Verhit de suiker met een snufje zout en het water op laag vuur ineen pan. (De suiker moet onder water staan.)
Voeg de roomboter toe als het geheel goud kleurt (de suiker mag niet te donker worden).
Laat het geheel nog maximaal 2 minuten pruttelen, tot de boter opgelost is.
Verwarm de slagroom in een pannetje, maar laat hem niet koken.
Voeg de warme slagroom aan de gekaramelliseerde suiker toe (voorzichtig, het spettert) en laat het geheel iets inkoken.

Perentaart

Finishing touch

Schenk de afgekoelde karamelsaus over de afgekoelde taart.
Bestrooi de taart met cacaopoeder.
Rangschik de gekaramelliseerde pecannoten op de taart.

Heb je toch niet zo’n trek in peren? Dan is hier nog en heerlijke appelroosjestaart

 

Dit recept is afkomstig uit Van Tuin tot Taart
boek