Een gebakken ei lijkt zo makkelijk, maar om het perfecte spiegelei te krijgen, zijn deze tips toch wel heel handig! Ook leuk: maak een ‘eifiguur’ met mal!

Wat heb je nodig voor een gebakken ei?

  • ei (hoeveelheid eieren is afhankelijk van het aantal personen of hoeveel honger je hebt)
  • koekenpan
  • scheutje boter of olijfolie
  • eventueel siliconen mal in een leuke vorm, bijvoorbeeld een hartje of konijn!
  • eventueel zout of andere kruiden

Zo bak je een ei met mal*

Leg de mal in de pan. Zet de pan met mal op middelhoog vuur, doe een scheutje boter in de mal/pan. Wacht tot de boter goed gesmolten is, maar nog niet begint te schuimen.

Breek een ei boven een kommetje of direct in de mal/pan. Wanneer je het eerst boven een kommetje breekt, kun je per ongeluk meegekomen stukjes schaal uit het ei halen.

Doe eventueel een deksel over het ei, het liefst een deksel dat kleiner is dan de pan en precies over het ei past zonder de dooier aan te raken. Laat het ei in circa 3-5 minuten bakken.

Zodra het eiwit gestold en het randje een klein beetje krokant is, is het ei klaar. Haal voorzichtig de mal weg, of schep het gebakken ei met mal en al uit de pan en haal de mal pas weg nadat je het geheel op een bord hebt gelegd. Gebruik hiervoor een schuimspaan.

Bestrooi het gebakken ei naar smaak met wat zout of andere kruiden.

gebakken ei

Serveer het gebakken ei op brood of toast! Heerlijk met avocado, een plakje kaas of ham en eventueel wat kruiden en sla: eet smakelijk!

Anderen lezen ook:  Eggs benedict maken

*Bak je een ei zonder mal, dan sla je de stappen met mal uiteraard gewoon over.

Liever een gekookt of gepocheerd ei? Bekijk ook de artikelen: Hoe kook je het perfect ei? en Gepocheerd ei maken, hoe doe je dat? 

LandIdee nieuwsbrief