Het grootse diner op kerstavond is misschien nog niet eens helemaal gezakt, maar het is alweer tijd voor het kerstontbijt. Verras je familie met dit indrukwekkende, maar vooral verrukkelijke, kerstbrood met roomkaas- en cranberryvulling. Dit heerlijke kerstbrood, in de vorm van een zuurstok, combineert de zurige smaak van de cranberry met de kruidige en zachte smaak van de roomkaas. Het recept voor dit Candy Cane Bread komt uit het bakboek New York Kerstmis.

Ingrediënten

Voor 1 brood

Voor het deeg

  • 300 g bloem
  • 30 g ruwe rietsuiker
  • ½ el gedroogde gist
  • ½ tl zout
  • 170 ml lauwwarme melk
  • 50 g boter, gesmolten
  • 1 ei, geklutst

Voor de cranberryvulling

  • 150 g verse cranberry’s
  • 30 g ruwe rietsuiker
  • 1 tl citroensap
  • 15 g zetmeel

Voor de roomkaasvulling

  • 1 ei, geklutst
  • 100 g roomkaas
  • 2 el ruwe rietsuiker
  • 1 tl vanille-extract

Voor het glazuur

  • 100 g poedersuiker
  • 2 el melk

En verder

  • bloem voor het werkblad
  • 1 eierdooier om te bestrijken

Bereiding kerstbrood

Meng voor het deeg de bloem met de suiker, gist en het zout in een kom. Roer de melk, boter en het ei door elkaar en voeg toe. Kneed alles in 5 minuten tot een zacht deeg. Laat het deeg afgedekt 2 uur rijzen op kamertemperatuur.

Doe voor de eerste vulling de cranberry’s, suiker en het citroensap in een pan en laat het geheel op middelhoog vuur ca. 4 minuten zachtjes koken. Zeef het zetmeel eroverheen, roer goed door en laat nog 1 minuut zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en laat deze afkoelen.
Roer voor de roomkaasvulling het geklutste ei met de rest van de ingrediënten tot een egaal geheel en zet in de koelkast.

Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad uit tot een rechthoek (55 x 20 cm) en leg het op een stuk bakpapier. Zorg ervoor dat ca. een kwart van de lange kant uitsteekt (dit deel wordt later omgebogen). Snijd vanaf de lange kant stroken van 2 cm breed en 10 cm lang in het deeg en herhaal dit aan de andere kant, zodat in het midden een deegvlak van 10 cm breed heel blijft. Bestrijk dit deel met de roomkaasvulling en verdeel hierover de cranberryvulling. Zet een restje cranberryvulling opzij om het brood later mee te versieren.

Leg de stroken schuin over de vulling, waarbij je afwisselt tussen links en rechts, zodat een vlechtpatroon ontstaat. Buig het gevlochten deeg aan één uiteinde om en til het samen met het bakpapier op een bakplaat. Bestrijk het brood met eigeel en laat 30 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 175 °C. Bak het brood in 35-40 minuten goudbruin, haal het uit de oven en laat het volledig afkoelen.

Versiering

Roer de poedersuiker en melk tot een egaal mengsel en giet het glazuur in lijnen over het brood. Giet de rest van de cranberryvulling eveneens in lijnen over het brood, zodat het brood op de rood-wit gestreepte candy cane, oftewel een zuurstok, lijkt.

New York Kerstmis bakboek

Boek New York Kerstmis bakboek
Auteur Lisa Nieschlag en Lars Wentrup
Fotografie Lisa Nieschlag en Julia Cawley
Recepten Agnes Prus
Prijs € 19,99
ISBN 9789463140379
Uitgeverij Snor
Website www.uitgeverijsnor.nl

Naast dit kerstbrood zijn er nog veel meer verrassende kerstrecepten uit New York Kerstmis.
Lees het hier.