Het is vaak een heel gepuzzel om het perfecte ei te krijgen. Hardgekookt is niet zo’n probleem, maar hoe krijg je dat perfecte eitje waarvan het eiwit stevig, maar ook weer niet té hard, en de dooier zacht, maar ook weer niet té dun is?

Hoe lang je eieren moet koken, hangt onder meer af van de grootte van het ei. Het mag duidelijk zijn dat grote eieren (er staat een L of XL op de doos) meer tijd nodig hebben dan kleinere exemplaren, reken op 1 tot 2 minuten extra; kleine eieren (S) hebben 1 minuut minder nodig. Verse eieren hebben dan weer 1 minuutje meer nodig, evenals eieren direct uit de koelkast.
perfect gekookt ei
Koud of warm water
Verder hangt de tijd af van de manier waarop je de eieren kookt. Zet je de eieren op met koud water, dan gaat de kooktijd in zodra het water zacht borrelt. Leg je de eieren in reeds kokend water, dan begint de kooktijd meteen. In het eerste geval is de daadwerkelijke kooktijd korter.
perfect gekookt ei
De juiste tijden voor een perfect gekookt ei
Gemiddeld worden voor het koken van eieren de hieronder genoemde tijden aangehouden. Deze tijden gelden voor eieren op kamertemperatuur en van een gemiddelde grootte (maat M).

Het ei wordt tegelijk met water aan de kook gebracht (de tijd gaat in vanaf het moment dat het water zacht borrelt)
Zacht ei: 2-3 minuten
Medium ei: 4 minuten
Hard ei: 6 minuten

Het ei gaat pas in de pan als het water kookt
Zacht ei:
4-5 minuten
Medium ei: 6-7 minuten
Hard ei: 8 minuten

Anderen lezen ook:  Bon appetit met deze quiche met broccoli en zalm

perfect gekookt ei
Maak het eten van ei nog leuker, door leuke versierde eierdopjes!