Zoet op een taart of als toetje, of voor de verandering eens hartig: de volle smaak van aardbeien is in de zomer bijna niet te evenaren.

Vanaf mei, juni lonken de sappige aardbeien met hun fel rode kleur tussen de groene bladeren. Als de zomervruchten rijp zijn, verspreiden ze hun zoete geur in de tuinen en op de balkons.

Geschiedenis van aardbeien
Onze voorouders genoten in het stenen tijdperk al van aardbeien, maar dan in een kleinere versie. De grote vruchten kwamen pas in de zeventiende eeuw vanuit Canada en Zuid-Amerika bij ons terecht. Tegenwoordig zijn ze in de zomer niet meer weg te denken.
aardbeien
Rode kleur?
Wie een aardbei goed bekijkt, ziet dat rood niet de enige kleur is. De aardbei zit vol kleine gele ‘spikkels’, en dát zijn de eigenlijke vruchtjes. De aarbei zelf is maar een schijnvrucht, het is de bloembodem die is uitgegroeid tot sappige ‘vrucht’.

Gezond
Aardbeien zijn echte vitamine C-bommetjes. Ze bevatten zelfs meer vitamine C dan citroenen. Daarnaast zitten ze barstensvol vezels en mineralen zoals calcium, ijzer en zink.

aardbeien

Aardbeien oogsten
Oogst aardbeien liefst in de ochtend bij droog weer, dan is hun aroma het sterkst. Voor de pluk is een platte mand het meest geschikt, zo voorkom je dat de tere vruchten worden platgedrukt.

Aardbeien bewaren
Je kunt de aardbeien een tot twee dagen in de koelkast bewaren, maar was ze dan niet! Doe dat pas vlak voor het eten in een bak met koud water. Draai pas na het wassen de steeltjes en kroontjes eraf – zo blijft de meeste smaak behouden.

aardbeien in salade
Hartig
Hartig zijn ze heerlijk in salades, bijvoorbeeld met rucola, jonge spinazie, feta en walnoten, of als ingrediënt in een dressing.


Jordgubbstarta
Zoet
Aardbeien zijn niet alleen ‘puur’ of licht gesuikerd een lekkernij. Verwerkt in een compote passen ze ook goed bij luchtige romige desserts, wafels of ijs. Of maak er zo’n heerlijke taart van: je vindt het recept hier!