Dat noten goed voor je zijn, hoeven we je vast niet meer uit te leggen. Maar wist je ook dat walnoten bijdragen aan een goede nachtrust, gewichtsverlies en goed zijn voor je hersenen? Walnoten zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond!

1. Brain- en superfood

Misschien is het je al een keer opgevallen: walnoten hebben de vorm van hersenen. Volgens de oude plantgeneeskunde is dit niet toevallig. Uiterlijke kenmerken van planten en vruchten zouden namelijk iets zeggen over hun geneeskrachtige werking. En laat de walnoot nu boordevol magnesium zitten, een stof die echt goed is voor je hersenen! Naast magnesium bevatten de noten bovendien veel antioxidanten. Hierdoor worden ze ook wel brain- en superfood genoemd.

Gezonde walnoten

2. Walnoten zijn cholesterolverlagend

Ongezouten noten bevatten onverzadigde vetten, die je beschermen tegen hart- en vaatziekten. Hierdoor staan noten in de Schijf van Vijf. 25 g noten is al goed voor 90 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid essentiële vetten. Deze vetten verlagen de kans op een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit onderzoek van Yale-Griffin Prevention Research Center.

3. Welterusten!

Naast magnesium, antioxidanten en essentiële vetten bevat de walnoot ook melatonine. Dit is een hormoon dat ervoor zorgt dat je goed slaapt. Een handje walnoten is al genoeg voor de aanmaak van dat hormoon.

Gezonde walnoten

4. Afvallen met walnoten?

Walnoten hebben een hoog caloriegehalte. Vandaar zou je niet verwachten dat ze je helpen bij afvallen. Toch helpen ze wel degelijk. Door de eiwitten en vetten verteert je lichaam de noten langzaam, waardoor je minder snel honger hebt. Daarnaast helpen de vezelrijke noten de stoelgang te verbeteren.

Anderen lezen ook:  Koekjes met rozemarijn en pijnboompitten

Tip: gebruik walnoten als vleesvervanger! De vele gezonde stoffen en grote concentratie eiwitten zorgen ervoor dat ze prima vleesvervangers zijn.

Ongezouten noten

Niet alleen walnoten zijn gezond, maar ook ongezouten amandelen, pinda’s en cashewnoten zijn goed voor je. Maak eens een lekkere combinatie en geniet dagelijks van een handje (circa 50 g) noten. Ook notenpasta of pindakaas valt onder ‘het handje noten’.

De voedingswaarde van de walnoot (per 100 gram) 
Calorieën  675 kcal
Water  2,0 gram
Eiwitten  14,4 gram
Koolhydraten  12,1 gram
Suikers  12,0 gram
Vetten  62,5 gram
Verzadigde vetten  5,0 gram
Cholesterol  0,0 gram
Vezels  8,0 gram

dadel-walnotencake

Ook lekker: dadel-walnotencake! Of plant je eigen notenboom.

LandIdee nieuwsbrief