Met dit traditionele recept voor gebraden gans, gevuld met appels en vossenbessen (cranberries), zet je een heerlijke kerstklassieker op tafel. Iedereen kan aanschuiven, want dit recept is genoeg voor 6 tot 8 personen.

Ingrediënten voor 6 tot 8 personen
1 gans (keukenklaar, ca. 4 kg), 2 takjes peterselie, 1 bijvoetstengel of 1 takje salie, 3 appels, 120 g vossenbessen (cranberries), zout, peper uit de molen, 1 bosje laurierbladeren, keukentouw

Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden onder- en bovenwarmte. Spoel de gans af met koud water en dep hem droog. Hak de kruiden grof. Was de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de appelkwarten weer in partjes. Spoel de vossenbessen af, laat ze uitlekken en meng ze met de appelpartjes en kruiden.

Wrijf de binnenkant van de gans in met zout en peper en vul hem met het vruchten-kruidenmengsel. Naai de opening dicht of sluit deze met tandenstokers. Bind de gans in vorm (met de poten en vleugels tegen het lichaam aan). Prik het vel aan de zijkanten en onderaan de bouten in, zodat het vet eruit kan lopen. Wrijf nu de buitenkant eveneens in met zout en peper en leg de gans met de borstkant naar beneden in een braadslee; giet er wat water bij. Schuif het bosje laurierbladeren bovenop, onder het bindtouwtje. 

Smoor de gans 30 minuten in de voorverwarmde oven; giet er af en toe wat braadvocht overheen. Haal de gans uit de braadslee en giet het braadvocht in een pan. Schep het vet af. Leg de gans nu met de borst naar boven op een rooster in een braadslee en smoor hem nogmaals 2 tot 2,5 uur in de oven. Bedruip hem regelmatig met braadvocht en voeg indien nodig wat water toe.
Zet 10 minuten voor het einde van de gaartijd de oven in de grillfunctie en bak de gans onder de grill knapperig bruin. Verwijder draad of tandenstokers en haal de vulling eruit. Leg de gans op een mooie schaal, snij hem voor en dien meteen op.

Voorbereidingstijd: 50 minuten
Braadtijd: 3 uur