Bloemen op je bord in plaats van in de vaas. Dat klinkt misschien wat raar, maar er zijn veel bloemen die eetbaar zijn. Eeuwen geleden was het al heel normaal om bloemen te gebruiken in de keuken.

Door de komst van allerlei planten uit verre landen werden veel inheemse bloemen verdreven. Daardoor werden bloemen op den duur als voedsel voor de armen gezien. Tegenwoordig is koken met bloemen juist exclusief, zeker nu topkoks steeds vaker met bloemen werken.

Koude en warme gerechten
Met courgettes, madeliefjes, paardenbloemen en vlierbloesem zijn lekkere, gezonde en kleurrijke gerechten te maken. Je moet uiteraard wel uitkijken dat de planten die je gebruikt niet bespoten zijn. Koude gerechten met verse bloemblaadjes zijn het eenvoudigst. In warme gerechten is het zaak om de bloemen en bladeren niet te lang te verhitten, want dan verdwijnt het fijne aroma.

Bloemen op je bord
Meer over bloemen op je bord lees je in LandIdee juni-juli 2012. Daarin vind je nog meer tips en tien recepten met bloemen, zoals rigatoni met borage en gevulde courgettebloemen.

Anderen lezen ook:  Bloeiende kansenboom verspreidt lichtzoete geur