Gember staat al lang bekend om zijn positieve werking op de gezondheid. Als smaakmaker wordt de wortel gebruikt in de meest uiteenlopende gerechten. Gemberpoeder en versgeraspte gember geven ook deze Ginger Snaps een heerlijke smaak. De ietwat pittige smaak van de gember wordt aangevuld met de zachte en romige smaak van de witte chocolade. Maak deze heerlijke gemberkoekjes voor bij de koffie nu zelf met dit recept van Agnes Prus uit het bakboek ‘New York Kerstmis’.

Ingrediënten

Voor ca. 35 stuks

  • 300 g bloem
  • 2 tl baking soda
  • 1 ½ tl gemberpoeder
  • 1 tl kaneel
  • ½ tl gemalen kruidnagel
  • ¼ tl zout
  • 180 g boter op kamertemperatuur
  • 120 g muscovadosuiker (evt. bruine basterdsuiker)
  • 1 ei
  • 80 g melasse
  • 1 ½ tl versgeraspte gember
  • 50 g gekristalliseerde gember, zeer fijngehakt
  • 3 el ruwe rietsuiker

En verder

  • 200 g witte chocolade, fijngehakt
  • 20 g gekristalliseerde gember, zeer fijngehakt

Bereiding gemberkoekjes

Doe de bloem, de baking soda, het gemberpoeder, de kaneel, kruidnagel en het zout in een kom, meng alles goed door elkaar en zet opzij.
Doe de boter en muscovadosuiker in een andere kom en roer in 3 minuten tot een romig geheel. Voeg het ei toe en roer 1 minuut door. Roer de melasse en de verse en gekristalliseerde gember erdoor en voeg vervolgens het bloemmengsel in twee porties toe. Zet het deeg 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 °C en bedek twee bakplaten met bakpapier. Doe de rietsuiker in een schaaltje en zet opzij.  Haal het deeg uit de koelkast. Verdeel het vervolgens met een theelepel in kleine porties en vorm hieruit balletjes met je handen. Druk de balletjes lichtjes plat, wentel ze door de suiker en verdeel ze op ruime afstand van elkaar over de bakplaten. Bak de koekjes 12-15 minuten in de oven en laat ze vervolgens volledig afkoelen op een rooster.

Smelt circa de helft van de chocolade au bain-marie in een kom. Roer de rest van de chocolade erdoor, totdat alles volledig gesmolten is. Doop de Ginger Snaps half in de gesmolten chocolade, leg ze op een stuk bakpapier en bestrooi met gekristalliseerde gember. Laat de gemberkoekjes drogen en bewaar ze in een koekjestrommel.

Tip: zonder het chocoladeglazuur kun je deze gemberkoekjes perfect gebruiken als basis voor een bodem van een cheesecake.

New York Kerstmis bakboek

Boek New York Kerstmis bakboek
Auteur Lisa Nieschlag en Lars Wentrup
Fotografie Lisa Nieschlag en Julia Cawley
Recepten Agnes Prus
Prijs € 19,99
ISBN 9789463140379
Uitgeverij Snor
Website www.uitgeverijsnor.nl

Lees hier nog meer heerlijke en verrassende recepten uit ‘New York Kertmis’.