De doperwt staat al sinds de oudheid op het menu van de mens. Geen wonder, want de kleine vitaminebommetjes bevatten alles wat het lichaam nodig heeft. En veelzijdig is dit snoepje uit de moestuin ook. Het levert de basis voor simpele maaltijden, maar ook voor bijzondere gerechten. Een voorbeeld van zo’n simpele maaltijd is erwtensoep.

Bereidingstijd: 25 minuten
Kooktijd: 35 minuten

Ingrediënten:
500 gram erwten
1 grote wortel
1 teentje knoflook
500 gram vastkokende aardappelen
2 eetlepels boter
2 takjes tijm
800 gram vleesbouillon
2 laurierbladeren
1 theelepel peperkorrels
2 jeneverbessen
100 gram dunne spek

Bereiding:
Was de erwten zorgvuldig en laat ze uitlekken. Was de wortel goed en snijd hem in plakjes. Pel het knoflookteentje en hak het fijn. Schil vervolgens de aardappelen en snijd ze in hapklare stukken. Verhit de boter in een grote pan en bak de groenten samen met de tijmtakjes kort aan. Blus daarna met de bouillon, voeg een thee-ei met de kruiden toe en laat het geheel met het deksel op de pan zo’n 25 minuten sudderen.

Snijd intussen het spek in repen. Voeg na het einde van de kooktijd de erwten en het spek toe en laat allen in tien minuten gaar worden. Verwijder daarna het thee-ei en de tijmtakjes en breng de soep met zout en peper op smaak.

In LandIdee augustus-september vind je nog 8 heerlijke recepten met erwten.