In de huisapotheek heeft de stokroos zijn traditionele plaats behouden. Hij wordt gebruikt als klassiek slijmoplossend middel. Thee van stokrozen is erg gezond.

Het recept voor de thee van stokrozen is makkelijk: giet een kwart liter kokend water over twee eetlepels gedroogde bloemhoofden, laat de thee tien minuten trekken en zeef hem.

Thee van stokrozen tegen bronchitis en mond- en keelinfecties

Bij bronchitis en andere aandoeningen van de luchtwegen wordt thee van stokrozen, gezoet met honing, aangeraden. Bij mond- en keelinfecties is gorgelen met deze thee heel goed.

roze stokrozen

Thee tegen maag- en darmklachten

Ongezoete thee van stokrozen bij diarree en andere maag- en darmklachten. Naar het schijnt helpt de thee ook bij nierklachten.

Stokrozenkompressen

Verder is de thee van stokrozen geschikt voor kompressen en om wonden te wassen; de stokroos heeft een verzachtend en samentrekkend effect, wat de genezing van de wond bevordert. Hiervoor kun je een koud aftreksel gebruiken, gemaakt met dezelfde hoeveelheid water en bloemen als in de thee.

thee van stokrozen

Voorzichtig oogsten

Voor het behoud van de gezonde stoffen is het belangrijk dat je met beleid oogst. Pluk de bloemen zeer voorzichtig en verwijder beschadigde of verwelkte delen. Droog de bloemen door ze in een warme ruimte los van elkaar op een doek uit te spreiden en bewaar ze vervolgens in een luchtdicht gesloten potje.

Lees hier 5 tips om stokrozen gezond te houden in de tuin.