Mmm boerenkoolstamppot, een oer-Hollands, maar een o zo lekker gerecht!

Ingrediënten boerenkoolstamppot
1 kg aardappels
500 à 600 g boerenkool
25 g boter
1 el azijn
Wat peper, zout en eventueel andere kruiden

Ook nodig: een aardappelstamper

Boerenkoolstamppot bereiden
Schil, was en snijd de aardappels.
Doe de boerenkool en de aardappels in een grote pan.
Giet zoveel water erbij dat de boerenkool en aardappelen net onder staan.
Breng de boerenkool en de aardappelen met wat zout aan de kook.
Kook circa 10 minuten totdat de boerenkool geslonken is.
Leg de rookworst boven op de boerenkool en laat het geheel nogmaals 15 minuutjes koken.
Haal de rookworst uit de pan en leg hem op een bord met het deksel erbovenop, zo houd je hem warm.
Giet de boerenkool af. Houd je van een smeuïge boerenkoolstamppot? Vang het kookvocht dan op in een apart kommetje/pannetje.
Stamp de boerenkool en aardappels met een aardappelstamper fijn.
Roer de boter en het azijn door de gestampte aardappels en boerenkool.
Voeg eventueel het kookvocht toe en roer alles nogmaals goed door elkaar.
Breng de stamppot op smaak met zout, peper en eventueel wat andere kruiden.

boerenkoolstamppot met jus
Traditioneel eet je boerenkoolstamppot met de jus in het kuiltje bovenin de stamppot.

Ook lekker: Ierse colcannon met savooiekool en spek.