Waar kersverse ouders in Vlaanderen hun bezoek trakteren op suikerbonen, staat in Nederlandse jonge gezinnen steevast beschuit met muisjes op tafel. Blauwe bij de geboorte van een jongetje, roze bij een meisje.

Deze muisjes zijn anijszaadjes met een suikerlaagje. Al in de middeleeuwen werd de kraamvisite getrakteerd op iets lekkers. Omdat het krijgen van een kind in die tijd nogal risicovol was, moest een voorspoedig verlopen geboorte immers flink gevierd worden. Ook de moeder werd daarbij niet vergeten. De traktatie bestond toen vooral uit suikerbollen voor de kinderen of brood met suiker. Het gebruik van anijs dateert van rond de 17de eeuw.

Anijs goed voor de kraamvrouw
De kraamvrouw kreeg zogeheten kraamanijs, omdat de specerij de baarmoeder na de geboorte snel tot de oorspronkelijke grootte zou terugbrengen. Ook zou het eten van anijs bijdragen aan een goede productie van moedermelk.

beschuit met blauwe muisjes
1860
De zoals we die nu kennen, ontstonden in 1860. Toen opende Cornelis Rutgerus de Ruijter in Baarn zijn eerste bakkerij, vanwaaruit hij onder meer speciale geboortemuisjes verkocht. In 1938 verwierf De Ruijter mede dankzij het Polygoon-journaal internationale bekendheid toen het bedrijf bij de geboorte van prinses Beatrix een groot blik oranje muisjes aanbood. Nog steeds maakt het bedrijf bij koninklijke geboortes oranje muisjes.

Gestampte muisjes
Oudere kraambezoekers vonden de ‘muisjes’ vaak wat te hard voor hun gebit. Toen enkele oudere dames producent De Ruijter hierop wezen, waren de ‘Gestampte Muisjes’ snel uitgevonden!

Lees hier meer over anijs!