Wat is asperge toch een heerlijke, veelzijdige groente. We geven je het recept van een oosterse variant met kokosmelk en lichte sojasaus. Je kunt deze soep heerlijk op smaak brengen met verse kruiden uit je eigen tuin zoals koriander en citroenmelisse. 

Aspergeroomsoep met tomaatjes en chili
Voor 4 personen

500 g witte asperges
Zout
Suiker
1 takje citroenmelisse
2-3 takjes koriander met wortel
2 cm verse gember
3 citroenblaadjes
100 g kerstomaten
1 rood pepertje
1 el sojaolie
400 ml kokosmelk
4 el lichte sojasaus
1-2 el visfond
peper uit de molen

Schil de asperges, verwijder de harde uiteinden en kook ze met een beetje suiker 15 minuten op zacht vuur tot ze gaar zijn. Schep ze met een schuimspaan uit het kookvocht, laat onder de koude kraan schrikken en vervolgens uitlekken. Snijd de stengels in ongeveer 1,5 cm brede, schuine stukken. Houd 400-500 ml kookvocht apart.

Spoel de citroenmelisse en het koriandergroen af, schud ze droog en snijd ze in reepjes. Schil de gember en korianderwortel en hak ze fijn. Snijd de citroenbladeren aan de rand in. Was de kerstomaten en snijd ze in vieren. Was de chilipeper, halveer hem, verwijder de zaadjes en hak fijn. Verwarm de sojaolie in een pan. Fruit de gember, de korianderwortel en de chili aan. Blus af met het kookvocht van de asperges en met de kokosmelk. Doe de citroenblaadjes en de -melisse in de soep en kruid met sojasaus en visfond. Laat alles tien minuten zachtjes sudderen. Verwijder de citroenblaadjes, voeg de asperges en tomaatjes aan de soep toe en roer het koriandergroen erdoor. Breng de soep met peper op smaak en dien op.

Bereidingstijd: 30 minuten
Kooktijd: 30 minuten