Ook al zijn asperges op zichzelf al bijzonder smakelijk, een lekkere ‘begeleider’ hoort erbij. Heel vaak wordt hiervoor de klassieke ‘sauce hollandaise’ gebruikt, een saus op basis van eierdooiers en boter. Benieuwd hoe je asperges met sauce hollandaise maakt? Lees hieronder het recept!

Ingrediënten asperges met sauce hollandaise

Voor 4 personen:

  • 2 eierdooiers
  • scheutje witte wijn
  • 150-200 g gesmolten boter
  • zout
  • citroensap

Bereiding asperges met sauce hollandaise

1. Allereerst worden de eierdooiers met een scheutje witte wijn in een stalen kom goed door elkaar geroerd.

2. Daarna wordt de saus au bain-marie verder afgewerkt. Vul hiervoor een pan met ongeveer twee centimeter water en wacht tot het water kookt. Plaats dan de kom zo op de pan, dat hij niet met het water maar alleen met de stoom in aanraking komt.

3. Begin nu met een fijne garde stevig en gelijkmatig te kloppen. Let hierbij heel goed op de temperatuur; als het mengsel te heet wordt, gaat het ei namelijk stollen en dat is niet de bedoeling.

4. Voeg nu langzaam de gesmolten boter toe en blijf kloppen. Ook hierbij speelt de temperatuur een belangrijke rol. De gesmolten boter moet al een beetje afgekoeld zijn, zodat ook hierdoor het ei niet gaat stollen.

5. Als de saus een gelijkmatige smeuïge consistentie heeft, wordt hij met zout en citroensap op smaak gebracht. Vervolgens dien je de asperges met sauce hollandaise meteen op.

Tip: Asperges met sauce hollandaise zijn ook lekker met gekookte aardappelen, een moot zalm en gesnipperde bieslook. Eet smakelijk!

Lees ook: wat je moet weten over asperges.

Anderen lezen ook:  Een week zonder vlees, doe je mee?

LandIdee nieuwsbrief