Verras je valentijn met deze heerlijke taart! Deze prachtige appelroosjestaart is een feestje om te maken én om op te eten! Het recept is van Marike Bol, oprichter van Oh My Pie! De taart is glutenvrij. 

Marike noemt deze taart: Rosa’s Apple Pie Cheesecake

Ingrediënten

Voor de bodem
75 g amandelmeel
75 g (glutenvrije) havervlokken
5 ontpitte medjoul dadels
2 tl kaneel
1 el kokosolie

Voor de amandelspijs
4 ontpitte medjoul dadels
80 g amandelen of amandelmeel
2 el sap en rasp van een sinaasappel

Voor de vanillelaag
800 g yoghurt naar keuze
8 blaadjes gelatine
4 el agavesiroop
scheutje citroensap
1 tl vanillearoma of poeder

Voor de toplaag
3 elstar appels
1 el kokosolie
1 tl kaneel of speculaaskruiden
scheutje citroensap
1 el kokosbloesemsuiker

Bereiding Appelroosjestaart

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bodem van de springvorm met een stuk bakpapier.

De spijs

Doe de dadels en de noten in een keukenmachine of maak ze fijn met een staafmixer totdat je een korrelig deeg krijgt. Voeg vervolgens het sap en de rasp toe. Mix het mengsel totdat het een egale massa is en leg het even in de koelkast, gewikkeld in wat doorzichtig folie, om op te stijven.

De bodem

De ingrediënten voor de bodem doe je in de beslagkom. Kneed deze tot een soepele deegbal. Is het deeg te droog? Voeg dan een scheutje water toe. Verspreid het deeg over de bodem van de springvorm, gebruik eventueel een natte lepel of vingers om plakken te voorkomen. De bodem mag nu 10 à 12 minuten de oven in. Houd de bodem goed in de gaten. Het is de bedoeling dat deze iets krokant wordt. Als de bodem is afgekoeld, kun je de amandelspijs tevoorschijn halen. Deze kun je naar wens verdelen over de bodem. Bepaal zelf hoeveel spijs je gebruikt. Zet de bodem vervolgens weer in de koelkast.

Anderen lezen ook:  Kruimeltaart met kersen

De vulling

Doe de yoghurt samen met de vanille en het citroensap in een beslagkom en mix het mengsel goed luchtig, denk aan 5 minuten. Proef even of het zoet genoeg is, zo niet voeg dan zoetmiddel toe. Laat de blaadjes gelatine even weken in koud water. Knijp ze vervolgens uit en verwarm in een laagje water. Roer het mengsel goed door, zodat er geen klontjes meer te zien zijn. Voeg de gelatine geleidelijk toe aan het yoghurtmengsel. Mix het geheel goed door, zodat het bindmiddel niet gaat klonteren. Wanneer je het mengsel nog even op hoge snelheid mixt, zal je merken dat het mengsel luchtig wordt. Je kunt nu de massa voorzichtig over de amandelspijs draperen. Zet de cheesecake weer in de koelkast gedurende zo’n 2 à 3 uur, zodat je daarna verder kunt met het maken van de toplaag.

De toplaag

De appels moet je enkel even wassen, je hoeft ze dus niet te schillen. Halveer ze en haal het klokhuis en de kroontjes eruit. Snijd dunne maantjes van de appels en leg ze vervolgens in een bakje en bestrooi ze met de overige ingrediënten. Doe wat kokosolie in de pan, voeg vervolgens de appelpartjes toe en bak deze kort. Haal de appel uit de pan en laat ze afkoelen. Verspreid de partjes vanaf de buitenkant in een ronde vorm en werk naar binnen toe. Laat de partjes elkaar dakpansgewijs overlappen. Uiteindelijk zal je de vorm van een roos krijgen. Het hart van de roos maak je door een klein stukje appel op te rollen in een rondje. Het is een therapeutische bezigheid, maar het resultaat mag er zeker zijn! De cheesecake is klaar voor gebruik, geniet ervan met volle teugen!         

Anderen lezen ook:  Hamburger met bacon

Geniet samen van de appelroosjestaart!

Meer van Marike Bol (Oh My Pie!)

Bounty and Berry pie

Eerder vond je de recepten van Rosa’s Apple Pie Cheesecake en de Bounty en Berry Pie in onze kerstspecial.