Categories: HoofdgerechtRecepten

Recept Vlaamse stoemp met spruitjes en spek

Nog geen inspiratie voor het eten van vanavond? Maak deze heerlijke Vlaamse stoemp met spruitjes en spek! Een lekker winters gerecht, leuk geserveerd in een bakje omhuld met een blaadje sla.

Dit recept is geschikt voor 4 personen

Ingrediënten
1 kg kruimige aardappelen
125 g spekreepjes
500 g schoongemaakte en gehalveerde spruitjes
1 winterwortel julienne gesneden
60 g boter
1 l runderbouillon
nootmuskaat
peper en zout

Bereiding Vlaamse stoemp met spruitjes en spek
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in gelijke stukken.
Zet een ruime braadpan op het vuur, laat er een klontje boter inglijden en bak de spekreepjes uit op matig vuur.
Haal ze met een schuimspaan uit de pan en zet apart.
Voeg de groenten toe aan het bakvet en bak zachtjes een minuut of 10.
Voeg bouillon en aardappelen toe en kook het gerecht in 20 minuten gaar.
Giet de stoemp af maar bewaar het kookvocht.
Stamp de stoemp grof met de resterende boter, wat versgeraspte nootmuskaat, peper en zout.
Voeg wat van het kookvocht toe om de stamppot smeuïg te maken en roer er de uitgebakken spekjes doorheen.
Serveer er rookworst, saucijsjes of een bal gehakt bij. Lekker met mosterd!

Meer lekkere recepten vind je in de special winterkeuken.

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Waar het buitenleven naar binnen stroomt: koken met karakter

De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…

5 dagen ago

Tulpen: alles wat je moet weten

Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…

3 weken ago

Realiseer een vol en groen gazon met deze tips

Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…

3 weken ago

Duurzaam verwarmen met infrarood

Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…

3 weken ago

Waarom een 4-seizoenen dekbed een slimme keuze is, zeker nu het zomer wordt

Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…

3 weken ago

De bever: onze beste houthakker

De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…

3 weken ago