In een zonnige tuin of in een serre/kasje is het goed mogelijk om vijgen te kweken. Soms gaat dat zelfs zo goed dat de oogst behoorlijk groot kan zijn. Heb jij veel vijgen? Maak er dan eens deze heerlijke vijgenjam van! Zo geniet je het hele jaar van de heerlijke zomer.
Pluk 1 kilo verse vijgen, ‘schil’ ze een beetje en snijd ze in stukken. Laat ze in een pan met wat citroensap aan de kook komen en laat even pruttelen. Voeg geleisuiker toe, laat nog even doorkoken en schep de hete massa direct in potjes. De vijgenjam is heerlijk op brood, maar past ook prima bij een pittig kaasplankje.
Bevalt de vijgenjam? Probeer ook eens: rozenbotteljam of bramenjam! Of doe een poging je eigen vijgen te kweken.
De vijg is een van de oudste bekende vruchten ter wereld. Zo werd de vijg al rond 9000 v. Chr. verbouwd in de Jordaan-vallie in het oude Palestina. Tegenwoordig groeien vijgenbomen ook in veel mediterrane landen, zoals Frankrijk en Griekenland in Zuid-Europa. De vijg is groen-gelig of meer blauwachtig. De kern is wit-roze tot donkerrood.
Het eten van vijgen wordt steeds populairder. Je kunt overigens zowel de pitten als het vruchtvlees eten. Vijgen zijn rauw te eten, maar vaak worden ze gekonfijt of dus verwerkt in een heerlijke vijgenjam. Naast dat de vrucht erg lekker is, zijn vijgen ook nog eens erg gezond. Ze bevatten veel vitaminen en vezels, zoals vitamine A (goed voor de huid) en B (goed voor de stofwisseling). Uniek aan de vijg is dat de vrucht van alle vruchten de meeste mineralen bevat, zoals calcium koper en ijzer. Dit is dan weer goed voor je botten, hart en bloedvaten.
De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…
Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…
Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…
Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…
Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…
De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…
View Comments
Heerlijk recept, gebruikt bij een salade met geitenkaas