Categories: ReceptenSinterklaas

Recept speculaaskoeken

Deze speculaaskoeken smaken niet alleen in december lekker, het hele jaar door is dit recept een succes!

Dit recept is geschikt voor circa 15 speculaaskoeken

Ingrediënten speculaaskoeken
85 g boter (op kamertemperatuur)
200 g bruine suiker
1 tl bakpoeder
5 g bicarbonaat of scheutje citroensap
50 g water
310 g bloem
1 tl speculaaskruiden (of koekkruiden)

Speculaasvorm
Echte speculaas maak je met een houten speculaasvorm.

Bereiding speculaaskoeken
Snijd de boter in stukjes en doe ze in een beslagkom. Mix de boter zacht.
Voeg de bruine suiker toe aan de boter en mix het nog even goed door elkaar.
Meng de bakpoeder en het bicarbonaat of citroensap met het water in een apart kommetje.
Voeg dit mengsel toe aan de boter en suiker, roer het door elkaar met een lepel.
Zeef de bloem en schep dit samen met de speculaaskruiden door het mengsel.
Kneed het geheel tot een soepel deeg.
Wikkel het deeg in folie of doe het in een boterhamzak en laat het een nachtje rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Bekleed de bakplaat met bakpapier of vet de bakplaat in met boter.
Haal het deeg uit de folie en rol het uit.
Bestuif de houten speculaasvorm met wat bloem. Druk het deeg in de vorm en snijd het overtollige met een mesje weg. Klop de speculaas <het speculaasdeeg of deeg?> uit de vorm op de bakplaat.
Heb je geen speculaasvorm? Snijd er dan met een  mes de gewenste vormen uit.
Leg de speculaaskoeken op de bakplaat en bak in circa 12 minuten mooi bruin.

Bicarbonaat

Bicarbonaat is net als bakpoeder een rijsmiddel. Gebruik er niet te veel van, dat zorgt voor een wrange smaak. In plaats van bicarbonaat kun je ook citroensap, appelazijn of yoghurt gebruiken.

Liever gevulde speculaas? Dat recept vind je hier! 

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Waar het buitenleven naar binnen stroomt: koken met karakter

De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…

5 dagen ago

Tulpen: alles wat je moet weten

Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…

3 weken ago

Realiseer een vol en groen gazon met deze tips

Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…

3 weken ago

Duurzaam verwarmen met infrarood

Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…

3 weken ago

Waarom een 4-seizoenen dekbed een slimme keuze is, zeker nu het zomer wordt

Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…

3 weken ago

De bever: onze beste houthakker

De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…

3 weken ago