De ‘C’ van Chocolade, de ‘L’ van Lekker en de ‘S’ van Smullen. Chocoladeletters zijn, logischerwijs, in alle letters van het alfabet te verkrijgen. Maar naast deze optie en de keuze tussen wit, melk en puur, kan de versiering van de letter tegenwoordig niet uitbundig genoeg zijn. Houd jij nou ook zo van Sinterklaas en vooral van chocolade? Laat je creativiteit de vrije loop en doe eens een poging tot het maken van je eigen chocoladeletter. Dit recept van Anne-Marij de Koning helpt je op weg.
Voor 2 chocoladeletters
Smelt de chocolade voor de letter au bain-marie.
Vul ondertussen de mallen met een laagje nootjes en gedroogd fruit.
Breng de chocolade op temperatuur (lees hieronder ‘Chocolade tempereren’) en vul de mal met de chocolade. Leg de mal minimaal 1 tot 2 uur in de koelkast. Zodra de chocolade volledig is opgestijfd, kun je de letter voorzichtig uit de mal halen. Dit doe je door de mal tegen het aanrechtblad te tikken. De letter moet vanzelf loskomen.
Smelt voor de spuitchocolade de chocolade au bain-marie. Klop ondertussen alvast de boter luchtig in een keukenmachine of met de handmixer. Breng de chocolade op temperatuur volgens de aanwijzingen in het kadertje. Voeg de chocolade bij de boter en blijf kloppen totdat het chocolademengsel stevig genoeg is om te spuiten. Dit kan een paar minuten duren.
Doe een spuitmondje in de spuitzak en vul met de spuitchocolade. Spuit de chocolade op de letter door steeds kleine rondjes te vormen met de spuitzak. Garneer de chocolade met gehakte pistachenoten en rozenblaadjes en laat het helemaal uitharden in de koelkast.
Chocolade tempereren betekent het op temperatuur brengen van de chocolade. Dit is in veel gevallen nodig en zorgt ervoor dat de chocolade mooi glanst na het uitharden en ‘knakt’ bij het breken.
Leg een marmeren plaat, een paletmes en een thermometer klaar.
Smelt de chocolade au bain-marie. Stort 2/3 van de chocolade uit op de marmeren plaat. Beweeg de chocolade heen en weer met het paletmes, zodat de chocolade afkoelt. En houd met een thermometer de temperatuur in de gaten. Witte chocolade moet afkoelen tot 29°C, melkchocolade tot 30°C en pure chocolade tot 31°C. Doe de afgekoelde chocolade terug in de kom bij de nog warme chocolade en roer goed door. De chocolade is nu klaar voor gebruik.
Bereidingstijd: 40 minuten
Wachttijd: 1 tot 2 uur
Boek Strooigoed
Auteur Anne-Marij de Koning
Prijs € 9,95
ISBN 978 94 614 3179 0
Uitgeverij Goodcook
Website www.goodcook.nl
Houd jij van het buitenleven met zijn frisse groen, bloemen en planten, en wil je…
Carports zijn in 2025 niet meer weg te denken uit vele Nederlandse tuinen. Houten carports…
Een strak gazon staat of valt met het juiste gereedschap. Toch raakt iedereen vroeg of…
Van donderdag 21 tot en met zondag 24 augustus is landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd…
In juli en augustus bruist de natuur van het leven. Bloemen staan volop in bloei,…
Prijzen voor woonverzekeringen lopen flink uiteen, maar een lage premie hoeft niet te betekenen dat…