Recepten

Recept samosa’s

Samosa’s zijn heerlijk als snack of als voorgerecht. Dit recept is geschikt voor 8 snacks.

Ingrediënten samosa’s
175 g bloem
½ tl bakpoeder
60 g roomboter, gesmolten
snufje zout
125 g kruimige aardappelen
125 g bloemkool
2 worteltjes
1 el boter of olie
½ tl mosterdzaad
½ tl garam masala of kerriepoeder
1 tl fijngemalen korianderzaad (ketoembar)
50 g diepvriesdoperwten
1 groene peper
korianderblad
2 el melk
frituurolie

Bereiding Samosa’s
Wrijf bloem, bakpoeder, roomboter en zout met je vingertoppen door elkaar tot je een kruimelig deeg krijgt.
Voeg ongeveer 50-60 ml water toe en kneed tot een soepel deeg.
Is het deeg te droog, voeg dan nog een beetje water toe, is het deeg plakkerig, dan kun je voorzichtig nog wat bloem toevoegen.
Laat het deeg afgedekt een kwartiertje in de koelkast rusten.
Maak ondertussen de vulling. Snijd aardappel, wortel en bloemkool klein en kook vijf minuten.
Verwarm de boter of olie in een koekenpan en bak de kruiden een minuutje totdat ze gaan geuren en voeg de groenten toe.
Snijd de peper fijn, gooi de zaadjes weg en voeg de peper toe aan het groentemengsel.
Voeg zout naar smaak toe.
Smoor een minuut of 10 met het deksel op de pan.
Haal de pan van het vuur en roer er ongeveer 20 korianderblaadjes doorheen.
Kneed het deeg even goed door, maak er vier balletjes van die je met een deegroller uitrolt tot ronde lapjes van ongeveer 20 cm doorsnede.
Snijd de plakjes doormidden zodat je acht halve cirkels hebt.
Kwast wat melk op de randen, verdeel de vulling over de acht samosa’s en druk de driehoekjes goed dicht.
Gebruik eventueel een vork om de randen aan te drukken.
Verhit de fituurolie en bak de samosa’s in twee porties in ongeveer 6 tot 8 minuten goudbruin.
Laat even uitlekken op keukenpapier.

Tip: Samosa’s smaken heel lekker met chutney

Koriander
Aan koriander worden allerlei geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Het zou de eetlust en de spijsvertering bevorderen en de zaadjes worden gebruikt om buikkramp te verminderen.

 Ook lekker: Indiase kip met koriander, klik hier voor het recept!

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Waar het buitenleven naar binnen stroomt: koken met karakter

De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…

5 dagen ago

Tulpen: alles wat je moet weten

Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…

3 weken ago

Realiseer een vol en groen gazon met deze tips

Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…

3 weken ago

Duurzaam verwarmen met infrarood

Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…

3 weken ago

Waarom een 4-seizoenen dekbed een slimme keuze is, zeker nu het zomer wordt

Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…

3 weken ago

De bever: onze beste houthakker

De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…

3 weken ago