Recepten

Recept rode kool-wortelsalade

Deze rode kool-wortelsalade is heerlijk als bijgerecht bij een bbq! Vooral in combinatie met knapperig gegrild brood met knoflook-kruidenboter is het een traktatie. Voor een extra kick dip je jouw broodje in een zure roomdip.

Gebruik rode kool voor meer smaak en kleur

We gebruiken rode kool omdat deze veel smaak en vitamines bevat en wat meer kleur geeft aan je salade dan witte kool.

Ingrediënten rode kool-wortelsalade:

Voor 4 personen heb je nodig

  • 1 teen knoflook
  • 1 citroen
  • 10 gram verse peterselie
  • 10 gram verse bieslook
  • 1 beker zure room à 200 gram
  • 1 cupje honing à 15 gram
  • 15 gram verse koriander
  • 2 limoenen
  • 2 bosuien
  • 1 stuk rode kool (ongeveer 400 gram)
  • 40 gram roomboter
  • 1 groot afbakstokbrood

Wat je nog meer nodig hebt:

  • olijfolie
  • keukenrasp
  • aluminiumfolie
  • BBQ of grillpan

1. Dip maken

Laat de boter op kamertemperatuur komen.
Bereid de BBQ voor.
Halveer de citroen, rasp een citroenhelft en pers de helft uit.
Snijd de bieslook in dunne rolletjes.
Roer 0,5tl citroenrasp, 1el citroensap en gehakte bieslook door de zure room en breng de dip op smaak met peper en zout.

2. Salade voorbereiden

Snijd de rode kool in zo dun mogelijke reepjes en doe de koolreepjes in een kom.
Hak de koriander grof en snijd de bosuien schuin in dunne ringen.
Voeg de voorgesneden wortel, gehakte koriander en bosuiringen aan de kool toe en hussel om.

3. Dressing maken

Rasp de limoenschil en pers de limoen uit.
Roer 1tl limoenrasp en limoensap met de honing en 3-4el olie los.
Breng de dressing op smaak met peper en zout, roer door de rode koolreepjes en zet de slaw tot aan het serveren koel.
Breng evt. nogmaals op smaak voor het serveren.

4. Knoflookboter maken

Pel en rasp de knoflook boven een kommetje fijn.
Hak de peterselie fijn en voeg aan de knoflook toe.
Voeg de boter toe zodra deze wat zachter is en roer door met een vork of lepel om de kruiden en boter te mengen.
Breng op smaak met peper en zout.

5. Knoflookbrood maken

Snijd de baguette in de breedte doormidden en vervolgens in de lengte open.
Besmeer de snijvlakken met de knoflookboter en klap de broodjes dicht.
Wikkel ze in aluminiumfolie.

6. Brood grillen

Plaats de broodjes op de hete BBQ en bak ca. 10min totdat de buitenkant knapperig is.
Neem van de BBQ en laat wat afkoelen.
Verwijder het aluminiumfolie.

Bron recept: Marley Spoon

lisa

Share
Published by
lisa
Tags: bbqsalade

Recent Posts

Waar het buitenleven naar binnen stroomt: koken met karakter

De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…

5 dagen ago

Tulpen: alles wat je moet weten

Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…

3 weken ago

Realiseer een vol en groen gazon met deze tips

Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…

3 weken ago

Duurzaam verwarmen met infrarood

Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…

3 weken ago

Waarom een 4-seizoenen dekbed een slimme keuze is, zeker nu het zomer wordt

Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…

3 weken ago

De bever: onze beste houthakker

De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…

3 weken ago