Categories: ReceptenTaart & Cake

Recept kwetsentaart

De kwets presenteert zich in de herfst met bolle ‘wangetjes’ in een schitterend paars ‘jasje’. De steenvruchten zijn oogstrijp in september en oktober en dus ideaal om in traditionele bakrecepten te verwerken. Maak bijvoorbeeld deze heerlijke kwetsentaart van de bakplaat.

Dit recept is geschikt voor 1 bakplaat (30 x 40 cm)

Ingrediënten

  • 20 g verse gist (1/2 blokje)
  • 120 g suiker
  • circa 1/5 l lauwwarme melk
  • 500 g bloem
  • 1 snufje zout
  • 1 ei
  • 75 g gesmolten boter
  • 2 kg kwetsen
  • 50 g gebroken biscuitjes (of paneermeel)
  • poedersuiker voor het bestrooien

Bereiding kwetsentaart

Los de gist en 1 el suiker in de melk op en laat het papje daarna afgedekt circa 15 minuten rusten.
Meng de helft van de bloem, het zout, het ei en 80 g suiker met het gistmengsel en de gesmolten boter.
Kneed de rest van de bloem er vervolgens geleidelijk erdoorheen.
Dek het gistdeeg af en laat het daarna ongeveer 45 minuten op een warme plaats rijzen tot het in volume bijna is verdubbeld.

Verwarm de oven voor op 200 graden circulatielucht.

Kneed het deeg weer stevig door.
Bekleed de bakplaat dan met bakpapier, rol het deeg op de plaat uit en vorm een klein randje.
Was de kwetsen en ontpit ze.
Verdeel de helften of in vieren gesneden kwetsen vervolgens dakpansgewijs over het deeg.
Bestrooi met de rest van de suiker en de biscuitbrokjes of het paneermeel.

Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de taart circa 45 minuten (doe de priktest).
Haal de taart uit de oven, bestrooi hem met poedersuiker en laat hem dan nog even afkoelen.

Bereidingstijd: 50 minuten
Rusttijd:
circa 60 minuten
Baktijd:
circa 45 minuten

Info kwetsen

De kwets is een ondersoort van de pruim en schaart zich daarom onder de steenvruchten. Er zijn echter een paar duidelijke verschillen tussen de kwets en de pruim. Kwetsen zijn namelijk kleiner, langwerpig en wat minder sappig.

Zelf geplukte kwetsen maken jouw taart nog extra lekker. En bovendien zien de boompjes er prachtig uit. Probeer ook eens dit lekkere recept voor een taart met aardbeien!

admin

View Comments

Share
Published by
admin

Recent Posts

Waar het buitenleven naar binnen stroomt: koken met karakter

De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…

5 dagen ago

Tulpen: alles wat je moet weten

Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…

3 weken ago

Realiseer een vol en groen gazon met deze tips

Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…

3 weken ago

Duurzaam verwarmen met infrarood

Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…

3 weken ago

Waarom een 4-seizoenen dekbed een slimme keuze is, zeker nu het zomer wordt

Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…

3 weken ago

De bever: onze beste houthakker

De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…

3 weken ago