Categories: ReceptenTaart & Cake

Recept kwetsentaart

De kwets presenteert zich in de herfst met bolle ‘wangetjes’ in een schitterend paars ‘jasje’. De steenvruchten zijn oogstrijp in september en oktober en dus ideaal om in traditionele bakrecepten te verwerken. Maak bijvoorbeeld deze heerlijke kwetsentaart van de bakplaat.

Dit recept is geschikt voor 1 bakplaat (30 x 40 cm)

Ingrediënten

  • 20 g verse gist (1/2 blokje)
  • 120 g suiker
  • circa 1/5 l lauwwarme melk
  • 500 g bloem
  • 1 snufje zout
  • 1 ei
  • 75 g gesmolten boter
  • 2 kg kwetsen
  • 50 g gebroken biscuitjes (of paneermeel)
  • poedersuiker voor het bestrooien

Bereiding kwetsentaart

Los de gist en 1 el suiker in de melk op en laat het papje daarna afgedekt circa 15 minuten rusten.
Meng de helft van de bloem, het zout, het ei en 80 g suiker met het gistmengsel en de gesmolten boter.
Kneed de rest van de bloem er vervolgens geleidelijk erdoorheen.
Dek het gistdeeg af en laat het daarna ongeveer 45 minuten op een warme plaats rijzen tot het in volume bijna is verdubbeld.

Verwarm de oven voor op 200 graden circulatielucht.

Kneed het deeg weer stevig door.
Bekleed de bakplaat dan met bakpapier, rol het deeg op de plaat uit en vorm een klein randje.
Was de kwetsen en ontpit ze.
Verdeel de helften of in vieren gesneden kwetsen vervolgens dakpansgewijs over het deeg.
Bestrooi met de rest van de suiker en de biscuitbrokjes of het paneermeel.

Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de taart circa 45 minuten (doe de priktest).
Haal de taart uit de oven, bestrooi hem met poedersuiker en laat hem dan nog even afkoelen.

Bereidingstijd: 50 minuten
Rusttijd:
circa 60 minuten
Baktijd:
circa 45 minuten

Info kwetsen

De kwets is een ondersoort van de pruim en schaart zich daarom onder de steenvruchten. Er zijn echter een paar duidelijke verschillen tussen de kwets en de pruim. Kwetsen zijn namelijk kleiner, langwerpig en wat minder sappig.

Zelf geplukte kwetsen maken jouw taart nog extra lekker. En bovendien zien de boompjes er prachtig uit. Probeer ook eens dit lekkere recept voor een taart met aardbeien!

admin

View Comments

Share
Published by
admin

Recent Posts

Landelijk interieur: hier kun je aan denken

Landelijk wonen kent zijn charmes. Denk aan de rust, ruimte en natuur wat veel mensen…

1 maand ago

Grutto: Sierlijke steltloper

De grutto is een beschermde inheemse vogel die helaas snel verdwijnt. Deze vogel is niet…

1 maand ago

Verwen haar extra goed met Moederdag

Zondag 11 mei is het Moederdag! Heb jij al bedacht wat je haar gaat geven?…

1 maand ago

Beleef de natuur in mei

In mei legt iedere vogel een ei, zo luidt het gezegde. De meeste trekvogels zijn…

1 maand ago

De tuin in mei: 5 planten die nu bloeien

Vogels zijn druk in de weer, bloemen openen hun knoppen en de eerste, echt warme…

2 maanden ago

Zelf ijsjes maken

IJsjes eten is altijd een feest! Vooral als het buiten lekker warm is. Zelf ijsjes…

2 maanden ago