Categories: ReceptenTaart & Cake

Recept klassieke appeltaart

Eigenlijk kan geen enkel gebak tippen aan de klassieke appeltaart! Soms kun je je zonder reden wat moedeloos en eenzaam voelen. Probeer jezelf dan eens op te kikkeren met een vertrouwde geur, die aan vroeger herinnert. Zoals de verse appeltaart met kaneel van oma. De geuren roepen direct de onbezorgde dagen uit je jeugd op toen de wereld nog overzichtelijk was.

Ingrediënten voor appeltaart

  • 80 g rozijnen
  • 300 g bloem
  • 100 g witte basterdsuiker
  • snufje zout
  • 200 g koude roomboter
  • 1 ei
  • 2 el ijswater
  • 50 g paneermeel
  • 8 zure appels (bijv.goudreinet)
  • 100 g kristalsuiker
  • 2-3 tl kaneel of koekkruiden
  • 2-3 el custardpoeder
  • kneepje citroensap
  • 4 el abrikozenjam

Bereiding klassieke appeltaart

Bereidingstijd: 50 minuten Baktijd: 60 minuten

  • 1. Wel de rozijnen in lauwwarm water en zet weg. Meng bloem, basterdsuiker en zout door elkaar. Snijd de koude roomboter in kleine blokjes en wrijf met je vingertoppen door het bloemmengsel.
  • 2. Klop het ei los en voeg aan het deeg toe. Kneed snel maar goed door. Is het deeg te droog, dan kun je 1 of 2 el ijswater toevoegen. Wikkel de deegbal in folie en leg een half uurtje in de koelkast.
  • 3. Schil de appels, haal de klokhuizen eruit en snijd de appels in dunne schijfjes. Meng er wat citroensap doorheen met je handen.
  • 4. Giet de rozijnen af en dep ze droog. Meng ze met de kristalsuiker, kaneel en custardpoeder door de appels.
  • 5. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een springvorm in met boter en haal het deeg uit de koelkast.
  • 6. Rol 2/3 van het deeg uit tot een ronde lap op een met bloem bestoven werkblad en bekleed de bakvorm hiermee. Strooi het paneermeel over de bodem en vul de taart met het appelmengsel. Rol het resterende deeg uit en snijd hier reepjes van die je in een rastervorm over de taart weeft.
  • 7. Zet de taart in het midden van de oven en bak in een uur gaar.
  • 8. Houd de bovenkant in de gaten en dek af met aluminiumfolie als de taart te donker wordt.
  • 9. Verwarm de jam in een pannetje en bestrijk de bovenkant van de nog warme taart hiermee voor een mooie glans. Laat afkoelen en haal voorzichtig uit de springvorm. Snijd eventueel de zijkant los met een scherp mesje.
  • 10. Geniet van je klassieke appeltaart. Lekker met slagroom en een bolletje roomijs!

 

Tip: Maak de klassieke appeltaart nog specialer met appels die je zelf hebt geplukt!

admin

View Comments

  • Grappig, dit is ook mijn favoriet.
    Zo maak ik het ook meestal.
    De rozijnen wel ik nog extra in rum of likeurtje.
    Soms doe ik er wat gemengde noten bovenop.

    • Dag Emma, wij hebben een springvorm van 22 cm gebruikt, maar 24 cm kan ook goed hoor. Groet van de redactie!

Share
Published by
admin
Tags: bakken

Recent Posts

Waar het buitenleven naar binnen stroomt: koken met karakter

De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…

5 dagen ago

Tulpen: alles wat je moet weten

Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…

3 weken ago

Realiseer een vol en groen gazon met deze tips

Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…

3 weken ago

Duurzaam verwarmen met infrarood

Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…

3 weken ago

Waarom een 4-seizoenen dekbed een slimme keuze is, zeker nu het zomer wordt

Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…

3 weken ago

De bever: onze beste houthakker

De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…

3 weken ago