Moestuin

Radijs: rood, scherp en knapperig

Half april begint het seizoen van de radijs. De pittige knolletjes uit de tuin bevatten veel mosterdolie waaraan ze hun scherpe smaak en antibacterieel effect danken.

Heel gezond

Radijzen zijn een gezond en smakelijk tussendoortje. Ze hebben extreem weinig calorieën, maar zijn wel rijk aan vitamine C, ijzer en magnesium. Eet ze liefst zo vers mogelijk, om te voorkomen dat ze hun waardevolle vitamines verliezen.

Radijs in de moestuin

In de moestuin leveren ze niet alleen een lekkere opbrengst, maar kunnen ze ook als signaal worden ingezet. Ze kunnen gebruikt worden als markeerzaad. Met markeerzaad bedoelen we zaad van snelgroeiende groentes, die je gebruikt om de plek te markeren waar je langzaam kiemende soorten hebt gezaaid. Radijs is als markeerzaad bijzonder populair, omdat het razendsnel kiemt.

Meng het zaad van radijsjes bijvoorbeeld eens met zaad van sla of worteltjes. Het kiemende radijszaad markeert dan de rijen waar later wortels of sla zullen opkomen. Zo fungeert je radijs als rood signaal in de groentetuin, zodat je niet per ongeluk bij het wieden je traag kiemende sla of worteltjes onderspit.

Zo zaai je radijzen

Radijsjes kun je vanaf half maart tot half augustus buiten direct op de plaats van bestemming zaaien. Zaai niet te dicht, op rijen met een onderlinge afstand van tien centimeter. Dun de jonge plantjes uit op drie centimeter zodat de radijzen genoeg ruimte hebben om zich te ontwikkelen.

Bij uitzaaien in maart kun je na zo’n zes weken al oogsten, terwijl in de zomer gezaaide radijzen vaak al na drie weken te oogsten zijn. Zorg voor voldoende vocht, anders worden de radijsjes snel voos (sponzig) en dan zijn ze niet lekker meer.

Radijs oogsten

Wil je oogsten, trek de radijs dan voorzichtig uit om je andere jonge groenteplantjes niet te verstoren. Makkelijker is het om radijs als extra rijtje tussen je gezaaide worteltjes of sla te zaaien. Tegen de tijd dat die groter worden en teveel licht wegnemen, is je radijs al oogstklaar op weg naar je bord!

Smaakmaker

In het voorjaar en in de zomer zijn radijsjes lekker in salades of als pittige smaakmaker bij de lunch. Maar als je ze te lang in de koelkast bewaart, worden ze wat zacht.

Tip: Leg ze eerst in koud water, dan kun je ze weer mooi knapperig op tafel zetten.

admin

Share
Published by
admin
Tags: moestuintips

Recent Posts

Vijftig tinten groen: zo richt je een botanisch interieur in

Houd jij van het buitenleven met zijn frisse groen, bloemen en planten, en wil je…

16 uur ago

Een houten carport die past bij je tuin: Tips en trends voor een natuurlijk geheel

Carports zijn in 2025 niet meer weg te denken uit vele Nederlandse tuinen. Houten carports…

1 week ago

Maai met gemak, zo kies je de juiste machine voor jouw gazon

Een strak gazon staat of valt met het juiste gereedschap. Toch raakt iedereen vroeg of…

1 week ago

Win tickets voor de Landgoedfair op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt | 21 t/m 24 augustus

Van donderdag 21 tot en met zondag 24 augustus is landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd…

3 weken ago

10x de natuur in juli en augustus

In juli en augustus bruist de natuur van het leven. Bloemen staan volop in bloei,…

1 maand ago

Voordelig verzekerd: zo vind je de goedkoopste polis voor je huis

Prijzen voor woonverzekeringen lopen flink uiteen, maar een lage premie hoeft niet te betekenen dat…

1 maand ago