Moestuin

Radijs: rood, scherp en knapperig

Half april begint het seizoen van de radijs. De pittige knolletjes uit de tuin bevatten veel mosterdolie waaraan ze hun scherpe smaak en antibacterieel effect danken.

Heel gezond

Radijzen zijn een gezond en smakelijk tussendoortje. Ze hebben extreem weinig calorieën, maar zijn wel rijk aan vitamine C, ijzer en magnesium. Eet ze liefst zo vers mogelijk, om te voorkomen dat ze hun waardevolle vitamines verliezen.

Radijs in de moestuin

In de moestuin leveren ze niet alleen een lekkere opbrengst, maar kunnen ze ook als signaal worden ingezet. Ze kunnen gebruikt worden als markeerzaad. Met markeerzaad bedoelen we zaad van snelgroeiende groentes, die je gebruikt om de plek te markeren waar je langzaam kiemende soorten hebt gezaaid. Radijs is als markeerzaad bijzonder populair, omdat het razendsnel kiemt.

Meng het zaad van radijsjes bijvoorbeeld eens met zaad van sla of worteltjes. Het kiemende radijszaad markeert dan de rijen waar later wortels of sla zullen opkomen. Zo fungeert je radijs als rood signaal in de groentetuin, zodat je niet per ongeluk bij het wieden je traag kiemende sla of worteltjes onderspit.

Zo zaai je radijzen

Radijsjes kun je vanaf half maart tot half augustus buiten direct op de plaats van bestemming zaaien. Zaai niet te dicht, op rijen met een onderlinge afstand van tien centimeter. Dun de jonge plantjes uit op drie centimeter zodat de radijzen genoeg ruimte hebben om zich te ontwikkelen.

Bij uitzaaien in maart kun je na zo’n zes weken al oogsten, terwijl in de zomer gezaaide radijzen vaak al na drie weken te oogsten zijn. Zorg voor voldoende vocht, anders worden de radijsjes snel voos (sponzig) en dan zijn ze niet lekker meer.

Radijs oogsten

Wil je oogsten, trek de radijs dan voorzichtig uit om je andere jonge groenteplantjes niet te verstoren. Makkelijker is het om radijs als extra rijtje tussen je gezaaide worteltjes of sla te zaaien. Tegen de tijd dat die groter worden en teveel licht wegnemen, is je radijs al oogstklaar op weg naar je bord!

Smaakmaker

In het voorjaar en in de zomer zijn radijsjes lekker in salades of als pittige smaakmaker bij de lunch. Maar als je ze te lang in de koelkast bewaart, worden ze wat zacht.

Tip: Leg ze eerst in koud water, dan kun je ze weer mooi knapperig op tafel zetten.

admin

Share
Published by
admin
Tags: moestuintips

Recent Posts

Waar het buitenleven naar binnen stroomt: koken met karakter

De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…

5 dagen ago

Tulpen: alles wat je moet weten

Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…

3 weken ago

Realiseer een vol en groen gazon met deze tips

Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…

3 weken ago

Duurzaam verwarmen met infrarood

Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…

3 weken ago

Waarom een 4-seizoenen dekbed een slimme keuze is, zeker nu het zomer wordt

Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…

3 weken ago

De bever: onze beste houthakker

De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…

3 weken ago