Het zaaien, verzorgen en oogsten van je eigen eetbare gewassen geeft ontzettend veel voldoening. Helaas heeft niet iedereen een groot stuk land ter beschikking om een eigen moestuin aan te leggen. Toch hoeft wonen in de stad geen belemmering te zijn bij het beginnen van een moestuintje. Integendeel, ook op een balkon of in een kleinere tuin kun je als stadstuinier prima je eigen fruit, groente en kruiden kweken. Hier lees je hoe je dat het beste kunt aanpakken.

Denk verticaal

Zeker wanneer je niet veel vierkante meters hebt om je moestuintje op te bouwen, is het essentieel om de ruimte die je wel hebt optimaal te benutten. Dit doe je bijvoorbeeld met hangbakken of -zakken. Deze kun je bevestigen aan de balustrade van het balkon of tegen een muur. Let er wel goed op dat alle plantjes de juiste hoeveelheid water krijgen. Planten in verticale bakken en zakken worden vaak meer blootgesteld aan de verschillende weersomstandigheden.

Kies de juiste zaden

Een kleine ruimte optimaal benutten doe je natuurlijk ook door zaden te kiezen die een relatief grote oogst opleveren. Daarbij is het slim om te kiezen voor gewassen die wel tegen een stootje kunnen. Hiermee vergroot je de kans dat je na een tijdje flink wat kunt oogsten. Denk bijvoorbeeld aan kruiden zoals munt, basilicum en oregano. Maar ook aan aardbeien, blauwe bessen en frambozen.

Gebruik goede potgrond

Niet ieder gewas heeft dezelfde grond nodig. Het is verstandig om je goed in te lezen in de behoeften van de planten die je in je moestuintje gaat zaaien. Een tuintje in de open lucht heeft over het algemeen behoefte aan een basis van compost of tuinaarde, bij voorkeur biologisch.

Anderen lezen ook:  Radijs: rood, scherp en knapperig

Bouw een kasje

In Nederland zijn de omstandigheden om een moestuintje te beginnen niet altijd ideaal. Wind, regen, vorst en een gebrek aan zonlicht kunnen ervoor zorgen dat je gewassen niet zo hard groeien als je gehoopt had. Wanneer je tuin of balkon gevoelig is voor deze omstandigheden is het verstandig om de plantjes een handje te helpen. Dit doe je door het aanleggen van een mini kas. Zo’n speciale kweekkas zorgt ervoor dat jouw planten het nog beter doen, ook in de koudere seizoenen. Vooral wanneer de dagen kort en donker zijn is het verstandig om ervoor te zorgen dat jouw moestuin extra licht krijgt, bijvoorbeeld door middel van speciale ledlampen. Dit kost natuurlijk wel wat extra stroom, wat als gevolg kan hebben dat je moestuin opeens toch een stuk minder duurzaam en voordelig is dan bedoeld. Ben je op zoek naar een energieleverancier die betaalbare én duurzame stroom levert? Gebruik dan een energievergelijker. Een onafhankelijke energievergelijker geeft je duidelijk en eerlijk beeld van het aanbod.

Moestuin

Het aanleggen van je eigen duurzame moestuintje in de stad hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Begin vandaag nog met de bovenstaande tips of bekijk onze andere artikelen rondom het verzorgen van je eigen moestuin.