Haal nog meer uit de tuin bij je woning, door zelf een buitenkeuken te maken! Een buitenkeuken zelf maken is niet alleen een voordelige keuze. Het is ook nog eens hartstikke leuk om een buitenkeuken te ontwerpen, welke naadloos aansluit op jouw wensen. In dit artikel lees je meer over hetgeen waarmee je rekening dient te houden bij een dergelijk project. Hoe kom je tot de bouwtekening voor een buitenkeuken? Welke materialen gebruik je om tot een weersbestendig model te komen? Enzovoorts.

Voordat je aan de slag gaat met de ontwikkeling van je eigen keuken voor buiten, loont het om op internet naar inspiratie te zoeken. Je vindt hier talloze afbeeldingen van buitenkeukens die mensen zelf hebben gemaakt! Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van een combinatie van hout en staal. Staal geeft de keuken een luxe en robuuste uitstraling. Daar waar het hout goed aansluit bij de natuurlijke look van een tuin.

Houd er rekening mee dat het ontwerp van een buitenkeuken aan moet sluiten bij de rest van je tuininrichting. Past het hout goed bij de kleur van je schutting? Sluit een robuuste buitenkeuken aan bij de tegels die je in de tuin gebruikt hebt? Enzovoorts.

Wensen voor een buitenkeuken uitwerken

Nu je online inspiratie opgedaan hebt, is het tijd om aan de slag te gaan met het uitwerken van je wensen. Hoeveel snijruimte heb je bijvoorbeeld nodig in de buitenkeuken? Bouw je de buitenkeuken helemaal zelf, of ga je voor een ombouw om een bestaand model keuken? Denk hierbij bijvoorbeeld aan een buitenkeuken op wielen. Je kunt de wielen van zo’n buitenkeuken halen en hier vervolgens zelf een fraaie ombouw voor maken. In de ombouw kun je kastjes verwerken om spullen in op te kunnen bergen.

Tip: het is erg leuk om in de ombouw van een buitenkeuken een klein wijnrek te verwerken. Handig, wanneer je een echte wijnliefhebber bent! Daarbij ziet het er stijlvol uit.

Door je wensen voor de buitenkeuken op papier te zetten is het straks makkelijker om tot een passende bouwtekening te komen. Het voorkomt dat je belangrijke componenten van de buitenkeuken vergeet!

Bouwtekening voor een buitenkeuken maken

Heb je alle wensen voor de buitenkeuken op een rijtje gezet? In dat geval is het zaak om aan de slag te gaan met de bouwtekening. Het kan verstandig zijn om voor een bestaande bouwtekening voor een buitenkeuken te kiezen. Online vind je hier voorbeelden van, welke je vaak direct kunt downloaden. Het maakt dat de bouw van je buitenkeuken niet vertraagd wordt! Door een bouwtekening die je online downloadt als basis te gebruiken, weet je zeker dat het bouwwerk stevig is en dat je hier de juiste materialen voor gebruikt. Zeker wanneer je nog weinig ervaring hebt met de bouw van meubels is dit aan te raden.

Een alternatief is het volledig zelf uitwerken van de bouwtekening. Laat de bouwtekening in zo’n geval altijd even toetsen door een kennis! Het voorkomt dat je onverhoopt iets vergeten bent in de bouwtekening, of dat je pas op een later moment merkt dat het project niet volledig uitvoerbaar is.

Gebruik van de juiste materialen voor je buitenkeuken

Bij de bouw van een buitenkeuken wordt vaak gekozen voor het gebruik van oud steigerhout. Het fijne aan steigerhout is dat het materiaal zeer duurzaam is, lange tijd mooi blijft en daarbij past bij het natuurlijke van een tuin. Je kunt oud steigerhout in de bouwmarkt kopen, maar bijvoorbeeld ook online aanschaffen bij een particulier. Het steigerhout is relatief makkelijk te bewerken. Zorg er wel voor, dat je over het juiste en kwalitatief goed gereedschap beschikt! Dit komt niet alleen het eindresultaat ten goede, maar zorgt er ook voor dat frustraties en ergernissen uitblijven. Er is niets vervelender dan een haperende machine tijdens het uitvoeren van een DIY-project.

Naast het gebruik van steigerhout kun je voor stalen componenten kiezen. Denk bijvoorbeeld aan stalen scharnieren, stalen planken in de kasten van je buitenkeuken, enzovoorts. Ook een mooi blad van bijvoorbeeld natuursteen doet het vaak goed! Je kunt vanzelfsprekend ook voor een blad van hout kiezen.

Aan de slag met de bouw van je buitenkeuken

Nu de verschillende componenten van een bouwproject voor het zelf maken van een buitenkeuken behandeld zijn, is het zaak om aan de slag te gaan! Download een bouwtekening voor de buitenkeuken, pas deze waar nodig aan op je specifieke wensen, haal het juiste materiaal in huis en pak het gereedschap uit de kast. Laat je partner de briketten maar vast in huis halen!