Hout is een natuurlijk product. Aan de ene kant is dit erg mooi en wordt het gebruik van hout vaak gezien als een milieuvriendelijke manier van bouwen. Echter kost het kappen van bos voor hout natuurlijk wel bomen. Daarom is het van belang om er voor te zorgen dat het hout zo lang mogelijk mee gaat! Hoe duurzamer het hout, des te minder bos er gekapt hoeft te worden. Maar hoe wordt hout eigenlijk duurzaam gemaakt? Het is vooral belangrijk om houtrot, schimmel en lelijke verkleuring te voorkomen.

Hout beschermen

Dit doe je door het hout bescherming te bieden. Dit kan op een aantal manieren, bijvoorbeeld door monteren met juiste schroeven en andere ijzerwaren. Maar nog veel belangrijker is: verven. Veel mensen denken dat verf alleen is voor het aanbrengen van kleur, maar vergeten een minstens zo belangrijke functie: bescherming bieden. Verf voor op hout wordt vaak beits genoemd.

duurzaam hout

Met een goede, duurzame tuinbeits, kan de levensduur van hout flink worden verlengt. Dit komt omdat goede beitsen, verven en lakken zorgen voor twee dingen: UV-bescherming en vochtregulatie of vochtwering. Ten eerste beschermt het met pigmenten uw hout tegen lelijke verkleuring door de zon. Deze pigmenten werken als zonnebrand op de menselijke huid. Daarnaast zorgt beits er voor dat vocht niet in het hout trekt. Wanneer dit wel gebeurt zorgt vocht voor grote problemen zoals houtrot en schimmel en dit dient koste wat het kost voorkomen te worden.

Kies groen!

Niet alle producten zijn natuurlijk even goed voor het milieu. In sommige beitsen, oliƫn en verven zitten namelijk allerlei chemische stoffen die slecht zijn voor het milieu. Kies daarom liever voor een watergedragen product of een product op basis van natuurlijke producten zoals lijnolie. Vaak staat het duidelijk bij een product vermeld of deze milieuvriendelijk is of niet. Weet u het niet zeker? Vraag het dan aan de verkoper!

Anderen lezen ook:  Je moestuin onderhouden in de zomer

duurzaam hout

Olie

Een andere keuze is olie. Dit wordt meestal gebruikt bij vlonders, schuttingen en gevels. Een olie biedt vaak iets minder bescherming maar wordt vaak ook mooier gevonden omdat het minder zichtbaar is dan een beits. Ook bij hardhout olie en zachthout olie geldt niet altijd dat het milieuvriendelijk is geproduceerd. Check dit daarom wel altijd even! Ook bij olie geldt overigens dat het de levensduur van hout met vele jaren kan verlengen. Dit is natuurlijk goed voor het milieu maar ook goed voor u en uw portemonnee.