In alle rust genieten van de zon? Onder het genot van een borrel genieten van een gezellige avond? Een heerlijk terras zorgt voor een waar woonkamer gevoel in je tuin! In dit artikel lees je hoe je stap voor stap een terras kunt aanleggen in je tuin en wat er allemaal bij komt kijken. 

Materialen

Allereerst dien je vooraf te kiezen welke materialen je gaat gebruiken voor je nieuwe terras. Terras tegels zijn de meest populaire bekleding voor terrassen, maar ook terrassen van hout zie je steeds vaker verschijnen. Door het sfeervolle karakter van hout, kun je een warm terras creëren.

In tegenstelling tot terras tegels is de levensduur van hout iets korter, maar vooralsnog gaat hout jarenlang in goede conditie mee. Met terrastegels kies je voor weinig onderhoud, tal aan soorten en legmotieven en voor een lange levensduur. Terras tegels zijn beschikbaar in allerlei kleuren, prints en formaten.

Voorbereiding

Allereerst begin je met het opmeten van je tuin, waardoor je vervolgens een nieuw terras op schaal kunt tekenen. Hierdoor kun je op schaal goed zien hoeveel ruimte je precies hebt en welke legpatronen je eventueel zou kunnen toepassen.

Wanneer de materialen zijn gekozen en alle benodigdheden aanwezig zijn, begin je met het graven van de grond waar het terras op komt tot ongeveer 15-20 cm diep. Breng vervolgens een laag wit zand aan van minimaal 10 cm dik en strijk het zand glad met een lat. Bij grotere tegels wordt er in plaats van wit zand vaak gewerkt met cement.

Bij deze stap is het belangrijk dat er rekening wordt gehouden met afschot. Leg een lichte helling, 1 centimeter per meter aan voor het weglopen van regenwater. Zet vervolgens de kantopsluiting van het terras neer tot het geheel in elkaar past. Dit zorgt ervoor dat de tegels niet meer kunnen schuiven.

Tegels leggen

Daarna leg je de tegels op het vlakke zandbed en tik je de tegels, met een rubberen hamer, een voor een in het zand. Omdat de tegels nog kunnen uitzetten, door diverse weersomstandigheden, dien je rekening te houden met een afstand van ongeveer 3 mm tussen de tegels. Blijf tijdens het leggen van de tegels regelmatig met een waterpas controleren of het geheel nog recht loopt.

Om de kans op onkruid te verkleinen, dien je nadat de tegels zijn gelegd de voegen te vullen met zand. Wanneer al de tegels zijn gelegd, strooi je een paar flinke scheppen zand over de terras tegels. Vervolgens verdeel je het zand met een bezem over de voegen. Wanneer de voegen goed en volledig zijn gevuld, heb je een stuk minder kans op onkruid.

Nazorg

Het kan zijn dat na verloop van tijd de terras tegels vies zijn geworden. Je kunt gemakkelijk terrastegels schoonmaken met een hogedrukreiniger, of simpelweg door de tegels goed met een borstel en reinigingsmiddel voor tegels te boenen. Heb je dat niet in huis? Dan kan je ook gewoon groene zeep gebruiken!