Het is hoogzomer in Nederland en dat betekent dat er binnenkort volop geoogst kan worden uit de moestuin! Maar niet alleen het oogsten van gewassen staat in de zomermaanden op het takenlijstje. We delen graag een aantal tips met je voor het optimaal onderhouden van je moestuin in de zomer. Gebruik bijvoorbeeld deze goede moestuingrond.

Betere moestuingrond

De juiste moestuingrond is dé basis voor een goede oogst. Pokon heeft biologische grond voor je moestuin die als basis dient voor je moestuin, maar ook direct de grond verbetert. Het voordeel van deze moestuingrond is dat er rechtstreeks in kan worden geplant. Naast dat de grond biologisch is, bevat de moestuingrond van Pokon voldoende voeding voor 100 dagen. Daardoor hoef je pas na ongeveer 3-4 maanden je moestuin opnieuw te bemesten! Bovendien bevat Pokon Moestuin Grond Bio een groot gedeelte hernieuwbare grondstoffen. Duurzaam en milieubewust!

Geef je moestuin regelmatig water

In de zomermaanden kan het met hoge temperaturen in de moestuin snel warm worden, waardoor water sneller verdampt. Zorg daarom iedere dag voor voldoende water, zodat de plant altijd water kan opnemen. Geef gewassen bij voorkeur ‘s avonds water bij de voet. Op deze manier heeft het water ‘s nachts alle tijd om via de moestuingrond bij de wortels te komen.

Let bij het gieten of sproeien op dat het blad niet nat wordt. Blad dat te lang nat blijft kan gevoeliger zijn voor onder andere schimmelziekten. Vooral de tomatenplant kan hier snel last van krijgen. Geef ook weer niet te veel water aan jouw moestuin, om schimmels zoals meeldauw te voorkomen. Maak bijvoorbeeld gebruik van een verstelbare sproeikop zodat je je moestuin precies genoeg water geeft.

Anderen lezen ook:  Verzorging van kamerplanten en invloed op de energierekening

Onkruid verwijderen

Helaas komen er ook regelmatig ongewenste plantjes tevoorschijn in je moestuin. Naast groenten en kruiden groeit er dus ook onkruid in je moestuin. Het onkruid geniet van de voedingsstoffen die in de moestuingrond zitten, terwijl die natuurlijk bedoeld zijn voor je moestuinplanten. Wanneer je onkruid ziet, kun je dit het beste direct verwijderen. Dit doe je door het onkruid met wortel uit de grond te trekken. Hoe sneller en vollediger je onkruid verwijdert, hoe kleiner de kans dat het zich verspreidt. Je kunt hardnekkig onkruid ook behandelen met biologische onkruidspray.

Moestuinoogst in de zomer

Naast het verzorgen van je moestuin, staan de maanden juli en augustus volop in het teken van de moestuinoogst. Je kunt in deze maanden de eerste boontjes, augurken, doperwten en komkommers oogsten.

De lege plekken in je moestuin kun je ook direct weer opvullen met nieuwe gewassen. Groenten zoals spinazie, peterselie, wortel, courgette en bloemkool kunnen in de zomer gekweekt worden in de moestuin.

Wat oogst jij deze zomer uit jouw moestuin?