Je hoeft je tuin zeker niet te verlichten alsof het overdag is. Het is eigenlijk beter om buiten minder licht te hebben dan binnen, zodat je de nachtelijke sfeer en de bijbehorende schaduwen ook echt kunt waarderen. Loop ’s nachts eens door je tuin en bedenk je hoe je de tuin wilt gebruiken. Wil je ’s avonds bezoek ontvangen of gewoon genieten van de omgeving? Stem je verlichting af op die behoeften, en kijk eens op kerstverlichtingbuiten.com voor de mogelijkheden. Hier zijn een aantal tips en ideeën voor tuinverlichting.

De basisprincipes

Tuinverlichting werkt anders dan de verlichting binnenshuis. Onze ogen hebben ’s nachts minder licht nodig om vormen, schaduwen en details waar te nemen dan overdag. Het is daarom slim om rekening te houden met de intensiteit, kleur en richting van het licht. Verlichting kan worden ingedeeld in algemene verlichting, die een heel gebied verlicht, taakverlichting voor het verlichten van paden, en accentverlichting die zich richt op specifieke beelden of andere elementen in de tuin. Met dit in gedachte kun je je tuinverlichting beter inrichten.

Soorten lampen

Er zijn verschillende soorten lampen die je kunt gebruiken voor je tuinverlichting. Gloeilampen zijn bekend om hun gezellige licht, maar ze gaan niet zo lang mee en verbruiken meer stroom. Halogeenlampen zijn efficiëntere versies van gloeilampen. Ze gaan meestal langer mee en verbruiken minder energie. Fluorescerende lampen zijn nu beschikbaar in betere kleuren en gaan veel langer mee dan gloeilampen, en ze verbruiken ook minder energie. LED’s kunnen in het begin duurder lijken, maar de kosten worden gecompenseerd door hun zeer lange levensduur en zeer laag stroomverbruik.

Anderen lezen ook:  Tuinklussen in mei

Kerstverlichting

De plekken om te verlichten

Wanneer je je tuin wilt verlichten, denk dan eerst na over waar je de lampen plaatst. Er zijn een paar plekken waar je echt wat verlichting nodig hebt. Denk aan paden, want die moeten goed verlicht zijn, zodat iedereen veilig kan lopen. Vergeet ook de ingangen niet, zoals de voordeur en de oprit. Trappen moeten verlicht worden voor veiligheid, en op terrassen kun je verlichting toevoegen voor sfeer en om specifieke gebieden te benadrukken. Ook kun je architectonische kenmerken zoals muren accentueren. Verder kun je koppelbare kerstverlichting gebruiken om het echt sfeervol te maken. De lampen die je buiten gebruikt moeten wel bestand zijn tegen regen en wind.

Let hier ook op

Te veel tuinverlichting of lampen die verkeerd zijn geplaatst, kunnen problemen veroorzaken. Ze kunnen ervoor zorgen dat je de sterren niet meer ziet, maar ze kunnen ook verblindend werken als je ze niet goed plaatst. Maar je kunt deze problemen vermijden. Je moet de tuinlampen goed positioneren en ze beschermen met reflectoren en afschermingen. Gebruik lampen met een lager wattage, want feller is niet altijd beter. Je zou ook timers, dimmers of bewegingssensoren kunnen gebruiken, zodat je lichten alleen aangaan als dat nodig is. Zo bespaar je energie en voorkom je onnodige hinder door te veel licht. Hoe ga jij je tuin verlichten?