Natuurlijk hoeft die nog niet op z’n felst te schijnen wanneer jij nog met het opknappen en inrichten van je erf bezig bent, maar dan is het begin er maar vast.

Sowieso, waarom zou je tot het laatste moment wachten met het opknappen van je tuin? Daarvoor is de zomerperiode veel te mooi. Zodra die zijn intrede doet, wil je niks liever dan lekker buiten kunnen zitten, alle stralen opvangend of juist je even terugtrekken in de schaduw. Dit is ‘t goeie leven!

Dus, doe jezelf niet tekort en zorg dat je tuin tot in de puntjes verzorgd is! Te beginnen met je terras, uiteraard. Dat is immers de plek van waaruit je uitzicht hebt over je tuin en waar je optimaal geniet van de zon en al dat moois om je heen. Als er één plek in je tuin is waar je maar wat graag een beetje extra moeite voor doet, is het je eigen fijne zithoek. Dus hebben we hieronder enkele tips verzameld waarin we uit de doeken doen hoe jij je terras kunt optimaliseren! Geen dank, gaarne gedaan.

Vloer

Zonder de juiste ondergrond ben je helemaal nergens. Dus is het zaak dat je een vloer aanlegt die geheel past bij jouw smaak en stijl. En daarvoor heb je vele verschillende mogelijkheden.

Allereerst is er natuurlijk de ouwe vertrouwde graszode. Meerdere, hoogstwaarschijnlijk, anders heb je meteen wel een erg klein terras. En een stuk grond zelf ontginnen op een manier dat er gras kan groeien is uiteraard ook een mogelijkheid. Het is wel zaak dat je je groene bodem goed verzorgt met kalk en uiteraard met water.

Dan tegels! Die moeten met zorg worden gelegd opdat ze niet beschadigen en het liefste worden gevoegd met mortel. Zo niet, dan heb je telkens weer last van onkruid en moet je steeds dat tuinmes en die azijn tevoorschijn halen om het te verwijderen. En dat gaat stinken, wij kunnen ‘t weten! Toegegeven, met die mortel wordt het wel lastiger om je tegels te verwijderen en vervangen. Let ook goed op dat er geen alg groei op de plavuizen ontstaat. Zo ja dan is goed schoon schrobben het devies.

Het lijkt wel alsof we je willen ontmoedigen om tegels te leggen maar geloof ons: dat is niet zo! Wel pogen we je te laten begrijpen wat voor moeite het onderhoud kan kosten. Een tegelmozaïek is juist prachtig, zeker wanneer je je eigen ontwerp neerlegt. Baseer dat op persoonlijke wensen, voorkeuren en jouw tomeloze creativiteit!

En dan hebben we nóg een alternatief voor je: de vlonder! Deze opstelling van planken op balken siert nagenoeg iedere tuin. Je moet er wel het kwalitatief beste hout voor in huis halen, evenals speciale vlonderschroeven. Oh, en leg er worteldoek onder, zodat onkruid niet tussen de naden door kan kruipen.

Meubilair

Wil je werkelijk alles helemaal perfect hebben, dan kun je niet om aangenaam meubilair heen. Hier moet je lekker op kunnen zitten maar het is ook belangrijk dat het een prachtig geheel vormt met de rest. Dat kan nog een beetje een kluif zijn, aangezien ieders behoeften op dit gebied verschillen. En streelt de ene stoel of tafel het oog, dan hoeft die nog niet comfortabel te zijn. En andersom! Oftewel, probeer de meubels wel even uit voordat je ze koopt, indien mogelijk.

Decoraties

Natuurlijk moet je je zithoek buiten wel zo mooi mogelijk maken. De vloer en de meubels doen het meeste werk, maar wat is er nog meer mogelijk? Van alles! Mocht je bijvoorbeeld ruimte hebben voor een extra tafeltje of kastje om planten, bloemen, beeldjes en andere decoraties op te zetten, waarom zou je dat dan niet doen? Mochten er wanden rondom je terras zijn, dan kun je daar misschien een mooie lamp aan hangen. Of een kaarsenhouder! Zo wordt het extra gezellig wanneer de avond valt en buiten zitten onaflatend aantrekkelijk wordt.