Het legendarische Harzgebergte biedt bijna alles wat bezoekers en vooral families van een aantrekkelijke vakantieregio verwachten – culturele bezienswaardigheden van wereldklasse, unieke belevenissen in een ongerepte natuur en een veelzijdig aanbod aan recreatie en activiteiten.

Wandelliefhebbers opgelet!

Met meer dan 9000 kilometer aan wandelwegen kunnen natuurliefhebbers een wandelparadijs bij uitstek verwachten. De Harzer-Hexen-Stieg, één van de “Top Trails of Germany”, belooft een meerdaagse wandelervaring. De route verloopt over ongeveer 100 kilometer en door alle facetten van het natuurlijke landschap van de Harz. Dichte, donkere sparrenbossen, drassig moerasland, mistige kliffen en bergtoppen ontmoeten hier door licht overstroomde hoogvlakten, kleurrijke bergweiden, zacht kabbelende beekjes en kleurrijke loofbossen. Of het nu op de Teufelsstieg, over de ‘Knochenbrecher’ of door het Ilsetal op de Heinrich-Heine-Weg is – de klim naar de Brocken, met 1141 m de hoogste bergtop in Noord-Duitsland, is een vast onderdeel van veel vakanties in de Harz.

Harz

Wandelpauze in Hahnenklee,© HTV, M. Gloger

Avontuurlijke outdoor-ervaringen

Naast de wandelmogelijkheden staan avontuurlijke outdoor-ervaringen zoals snelle zomerrodelbanen, mega-disciplines, wallrunning, de TITAN RT hangbrug, uitdagende klimparken en kabelbanen op duizelingwekkende hoogte garant voor een afwisselende vakantie. Ook mountainbike-liefhebbers vinden hun avontuur in de wildernis van de Harz op meer dan 2200 kilometer bewegwijzerde routes van verschillende moeilijkheidsgraden.

Harz

Marktplaats Goslar, © Stefan Schiefer

Beleef de eeuwenoude cultuur

Een compleet beeld van de Harz is pas te zien na een ontdekkingsreis door de cultuur en geschiedenis van de Harz. De burchten en kastelen vertellen over de pracht en praal van vervlogen tijden, riddertoernooien en kasteelfestivals nemen de bezoekers mee terug naar de middeleeuwen. Talrijke musea onthullen historische, ambachtelijke of technische details – spannend en levendig, ze moedigen bezoekers aan om op ontdekkingstocht te gaan, te beleven en uit te proberen. Ook tijdens een tocht met de traditionele smalspoortreinen van de Harz kunt u een levendige industriële cultuur beleven. De indrukwekkende stoomlocomotieven doorkruisen het romantische Selketal, het zuidelijke Harzgebergte of slingeren door het Nationaal Park Harz naar de Brocken – een treinreis zoals honderd jaar geleden.

Harz

Ertsmijn Rammelsberg in Goslar, © HTV, M. Gloger

UNESCO-werelderfgoedplaatsen

En dat was nog niet alles. In de Harz liggen maar liefst drie UNESCO-werelderfgoedplaatsen. In de voormalige ertsmijn Rammelsberg in Goslar kunnen bezoekers tegenwoordig indrukwekkende technische monumenten uit negen eeuwen en spannende getuigenissen van menselijk ambacht tijdens verschillende rondleidingen boven en onder de grond beleven. De binnenstad van Goslar is één van de belangrijkste bewaard gebleven historische steden ter wereld en wordt gekenmerkt door een ongewoon groot bestand van ongeveer 1500 vakwerkhuizen uit de 15e tot 19e eeuw. Met de Kaiserpfalz, het raadhuis, de stadsvestingwerken, de hospitalen en het grote aantal middeleeuwse stenen huizen zijn er een groot aantal gebouwen uit de middeleeuwen die de bezoekers zullen verrassen. In combinatie met de faciliteiten van het watermanagementsysteem ‘Oberharzer Wasserwirtschaft’ staat dit ensemble voor één van de oudste mijnregio’s in Europa, die tot UNESCO-werelderfgoed is uitgeroepen.

Harz

Avondstemming in Quedlinburg,© Juergen Meusel

Quedlinburg

Maar ook dat is nog niet alles, de meer dan 1000 jaar oude stad Quedlinburg aan de noordoostelijke rand van de Harz met meer dan 2000 vakwerkhuizen, romaanse gebouwen en villa’s uit de Gründerzeit- en Jugendstilperiode, neemt de bezoeker mee terug in de tijd. De geschiedenis en cultuur zijn levendiger dan ooit – een stad in het gebied van spanningen tussen verleden en toekomst. De Quedlinburgse muziekzomer trekt muziekliefhebbers en artiesten, jong en oud, van heinde en ver naar de UNESCO-werelderfgoedstad. Veeleisende klassieke composities vullen oude muren met leven en theatraal toneelspel.

Harz

Keizerlijk Paleis Goslar, © HTV, M. Gloger

De 95 stellingen van Luther

In 1517 zette Dr. Maarten Luther de reformatie van de katholieke kerk in gang met de plaatsing van zijn 95 stellingen op de slotkerk in Wittenberg. Tot op de dag van vandaag beïnvloedt het ons leven, onze gewoonten, zelfs ons onderwijssysteem en onze politiek – of we nu tot de katholieke, protestantse of helemaal geen geloofsovertuiging behoren. Als ‘authentieke scènes van de reformatie van buitengewone universele betekenis’ staan de Luthergedenkplaatsen in Lutherstadt Eisleben, sinds 1996 ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het geboortehuis van Luther in Eisleben toont de fasen van zijn leven en geeft inzicht in de herkomst van de reformator.

De Harz : natuurgebied in Duitsland

E-Bike Tour, © HTV, M. Gloger

De Harz biedt in elk seizoen en bij elk weer talrijke belevenissen. We kijken uit naar uw bezoek!

Anderen lezen ook:  Zo leg je als stadstuinier je eigen moestuintje aan

Harzer Tourismusverband
Marktstr. 45 | 38640 Goslar | Duitsland
Tel: 0049 5321 3404 0
info@harzinfo.de | nl.harzinfo.de

Meer UNESCO-werelderfgoedplaatsen in de omgeving

  • Michaelis, Dom en Domschat, Hildesheim
  • Fagus-Werk, Alfeld-Hannover
  • Bauhaus Dessau
  • Gartenreich-Dessau-Wörlitz
  • Luthergedenkplaatsen, Lutherstadt Wittenberg