Slakken kunnen in de tuin flink wat schade aanrichten. Ze eten onder andere aardbeien en sla en laten van je mooie bloemen alleen de stengel staan. Vooral naaktslakken richten veel schade aan. Hier vind je 5 tips om van slakken in je tuin af te komen.

1. Niet alle planten in de tuin zijn favoriet bij slakken.  Ze houden niet van planten als de Achillea, vingerhoedskruid, toorts (Verbascum), vrouwenmantel, kogeldistel, Phlox, akelei en pioenroos.

2. Je kunt je border beschermen met een slakkenbarrière. Deze zijn er in verschillende soorten: metaal, kunststof of beton. Let erop dat je geen bladeren over de rand laat hangen, slakken kunnen deze dan als brug gebruiken.

3. Koper schrikt slakken af, omdat ze bij aanraking van dit metaal een schokje krijgen. Wikkel daarom bijvoorbeeld koperdraad om je potten of beplak ze met koperen munten.

4. Slakken zijn voor veel dieren een lekker hapje. Heb je veel ruimte dan kun je ervoor kiezen om Indische loopeenden in de tuin te laten lopen. In Indonesië worden ze al eeuwenlang gebruikt om rijstvelden slakkenvrij te houden. Ook egels en padden eten graag slakken.

5. Gebruik om slakken te vangen rabarberblad in de border of zet wat lokplanten neer (afrikaantjes). Slakken komen hier graag op af en zijn zo gemakkelijk op te ruimen.