Sommige wilde bloemen en kruiden kun je ook in de keuken gebruiken, zoals de paardenbloem. Al eeuwenlang wordt het blad als salade gegeten, maar ook van de bloemen kun je de lekkerste dingen maken, zoals deze siroop.

Als de lente goed inzet, kleuren bermen en weiden geel van vrolijke paardenbloemen! Veel mensen zien deze plant als onkruid, die ze liever kwijt dan rijk zijn, maar je kunt er ook heerlijke siroop van maken. Pluk de paardenbloemen wel op een schone plek, dus niet langs een drukke weg vanwege de luchtvervuiling. Snij net voor de bereiding de bloemhoofdjes van de stengel.

Benodigdheden
4 flinke handen paardenbloemen;1 literwater;1 kgrietsuiker; 1 eetlepel citroenzuur (of het sap van 2 onbespoten citroenen); eventueel wat kardemon.

Bereiding
Breng de bloemhoofdjes in het water aan de kook en laat ze vervolgens 24 uur trekken. Zeef de bloemen en roer de suiker door het bloemenaftreksel. Voeg citroenzuur toe en laat alles op een zacht vuur inkoken. Wie wil, kan voor de smaak wat kardemon toevoegen. Vul de hete siroop in glazen potten met schroefdeksels of in flessen en sluit ze af.