Al zo’n twintig jaar graast er een kudde Schotse hooglanders in het gebied van de Veluwezoom. Dit imposante koeienras kan zich uitstekend zelf redden.

Om meer variatie in de natuur te brengen loopt er al sinds 1982 een kudde Schotse hooglanders op de Veluwe rond. Door hun manier van begrazen ontstaan allerlei kleine verschillen in het terrein, waar zich weer andere plant- en diersoorten kunnen vestigen.

De populatie Schotse Hooglanders bestaat uit zo’n 150 dieren. In de winter zoeken ze met hun neus onder de sneeuw naar het laatste gras, dat ze blootleggen door met hun sterke koppen heen en weer te zwaaien. Hun dikke vacht beschermt ze tegen de winterkou. Ze kunnen zich uitstekend zelf redden, ook hun kalfjes brengen ze probleemloos zonder hulp ter wereld.

In de zomer zoeken Schotse hooglanders graag verkoeling, dan zie je ze pootje baden in beken en plassen. Over het algemeen zijn deze imposante dieren vriendelijk, maar hou toch maar liever afstand. Laat ze niet schrikken, dus maak niet teveel geluid en loop niet tussen de kudde door.