Kippen in je tuin zijn geweldig gezellig! Maar welk ras moet je kiezen? Hieronder een opsomming van een aantal kippenrassen.

Goede kippenrassen

Orpington:  een grote mooie kip met blauwgezoomde veren. Het ras komt uit Engeland en de kippen werden vroeger gehouden voor zowel hun eieren als hun vlees. Maar de schoonheid van de Orpington-kippen bleef niet onopgemerkt. Door hun prachtige kleuren en grote formaat staan ze nu zelfs bekend als perfect ras voor tentoonstellingen.

Araucana: deze vrij tamme en moedige kip is vooral populair omdat de hennen groen-blauwachtige eieren leggen, die uiteraard even lekker zijn als bruine of witte eieren. Dit kippenras is ontstaan in Zuid-Amerika en hun meest speciale kenmerk is een zogeheten ‘toef’. Aan weerszijden van hun kop zitten namelijk gevederde huidplooien.

Zijdehoenders: zien er schitterend uit, maar leggen minder eieren. De vacht van de zijdehoender lijkt eigenlijk meer op wol dan op een verenpak. Deze vacht is super zacht en voelt aan als zijde, vandaar krijgt de kip dan ook de naam zijdehoender. Zo’n zachte vacht is uniek binnen alle vogelsoorten.

eieren

Klein kippenras

Als je niet zoveel ruimte hebt, is het verstandig om een klein ras te kiezen.
Serama: is erg geschikt voor de stad. Deze kleine en handzame kipjes houden zich prima gedeisd in een kleine tuin. De serama kippen kennen hun oorsprong in Maleisië en in dit land is het ras dan ook immens populair. Deze kip is de kleinste van alle kippenrassen ter wereld.

Hanen

En dan zijn er de hanen. Het is een schitterend gezicht om een trotse haan met opgezette veren tussen de hennen te zien paraderen. Maar als je een enthousiast kraaiend exemplaar krijgt, zal het snel met de nachtrust en de vrede met de buren gedaan zijn. Daarom kun je in een woonwijk beter voor een groepje hennen kiezen.

Lees hier meer over kippen houden.