De nachten beginnen kouder te worden. Tijd om de zomerbollen uit de grond te halen dus! Zo kunnen ze vorstvrij overwinteren. Onder andere canna’s, begonia’s en dahlia’s graaf je nu op. Hieronder lees je hoe je ze bewaart.

Zomerbollen naar binnen
Canna’s en Eucomis (ananasplant) moeten op tijd naar binnen. Geef ze een plek waar het zo’n 10-12° C is. Eucomis mag je gewoon in de pot op laten drogen, maar knip van canna’s eerst de stengels tot zo’n 10 cm af. Bewaar de wortelstokken in een grote pot met potgrond en laat ze vooral niet uitdrogen.

Hup, haal de zomerbollen uit de grond!

Let op: té nat is ook niet goed, want dan kunnen ze gaan schimmelen.

Laat maar buiten staan
Dahlia’s laat je zo lang mogelijk buiten staan. Zij vormen namelijk bij lage temperaturen juist goede knollen. Graaf ze pas uit als het blad zwart is van de eerste nachtvorst. Crocosmia’s mag je in de grond laten zitten, van een paar graden vorst trekken ze zich weinig aan, mits de grond ’s winters niet te nat is.

Hup, haal de zomerbollen uit de grond!

Droog de zomerbollen
Begoniaknollen moet je eerst goed laten drogen. Vervolgens bewaar je ze in cocopeat bij zo’n 5-10 °C. Knip bij gladiolen eerst het blad tot op 10 cm af, droog de bladresten en verwijder de oude knol van vorig jaar. Daarna droog je deze ook weer en bewaar je ze in cocopeat.

Let op: grote gladiolenknollen zullen weer bloeien, de ‘kraaltjes’ moet je nog even doorkweken.

Hup, haal de zomerbollen uit de grond!

Anderen lezen ook:  6 x voordelen tuinieren in koude bak