Koolmeesjes, merels en mussen tsjilpen in bijna iedere tuin, winterkoninkjes, groenlingen en puttertjes kom je veel minder tegen. En dat terwijl achter ieder huis heel gemakkelijk een kraamkamer voor vogels kan ontstaan. Vogels lokken naar je tuin, doe je zo!

Zorg voor voldoende broedplaatsen en voedsel. Vogels houden van een  beschut plekje. Het beste voedsel zijn heesters met bessen en bloemen, zorg dus voor wat beschutting en natuur in je achtertuin.
vogels-lokken-naar-je-tuin

Vogels lokken met natuurlijke broedplaats

Vaak zijn er al heel geschikte broedplaatsen voor bepaalde vogels. Bijvoorbeeld een hoekje met heesters, laat die zich gerust uitbreiden. En niet alle spleten in de muren van bijvoorbeeld schuurtjes hoeven dichtgemaakt te worden. Vergeet ook niet, dat alle vogels bouwmateriaal voor hun nesten nodig hebben. Hark dus niet alles zorgvuldig weg.
vogels lokken naar je tuin

Nestkasten

Maar wat als je in een nieuwbouwwijk woont of als je tuin net nieuw is aangelegd? In dat geval kun je je toevlucht nemen tot nestkastjes. Zolang het nestkastje goed is en op een veilige plek hangt, zullen de vogels er doorgaans graag gebruik van maken.

Let wel op de verschillende behoeften van vogels: heeft de invliegopening in de nestkast een doorsnee van 28 millimeter? Dan krijg je er geen koolmees in, maar mogelijk wel een pimpelmees. De koolmees is iets groter en wil een opening van 34 millimeter. En de grote bonte specht, die vraagt een invliegopening van 45 millimeter.
vogels lokken naar je tuin

Verschillende nestjes

De eisen die vogels aan hun nesten stellen zijn heel verschillend:
Boombroeders, zoals de vink vestigen zich tussen de vertakkingen van hoge, meestal groenblijvende bomen.
Holenbroeders zoals het koolmeesjes of pimpelmeesjes broeden het liefst in knoestgaten of holle boomstammen, maar ook in holten in muren.
Ook zijn er vogels zoals de merel die de voorkeur geven aan hagen, heesters of weelderige klimmers.
Vogels die hun nest op de grond hebben, zoals een roodborstje of winterkoninkje gebruiken de bescherming van dicht kreupelhout, rijshout of opgehoopt snoeihout om hun jongen groot te brengen.

Anderen lezen ook:  Velden vol geurende lavendel in de Noordoostpolder

Geen idee waar je een nestkastje op moet hangen? Bekijk de tips! Of lees hoe jij ervoor zorgt dat de vogeltjes in jouw tuin goed de winter door komen.