Heerlijk geurende, uitgestrekte lavendelvelden vind je niet alleen in de Provence. Ook bij Viva Lavandula, enkele kilometers buiten Marknesse in de Noordoostpolder, liggen mediterraan ogende lavendelvelden.

In 2009 startten Elsbeth van Andel en Joop van der Molen dit Lavendel bezoekerscentrum, omringd door tien hectare lavendel. Je kunt er wandelen door lavendelvelden en zo’n vijftig soorten en cultivars lavendel bewonderen. Bij het uitzichtpunt van de zee aan lavendel geniet je van de weldadige rust.

Voormalig strand
De polder lijkt met zijn zware kleigrond niet de meest geschikte plek voor lavendel. Maar ter plekke blijkt dat Viva Lavandula op een bijzonder stuk grond ligt. De lavendelvelden liggen namelijk pal achter de voormalige Zuiderzeedijk. Vroeger lag daar het strand van Blokzijl. Op de plek waar nu lavendel bloeit, graasde vroeger vee.

De hele reportage over Viva Lavandula lees je in LandIdee voorjaar-zomer 2011. Daarin lees je onder andere over het oogsten en drogen van lavendel en de geur van lavendelolie.

Anderen lezen ook:  Herken jij de knoppen?