Hout is de oudste brandstof van de mens. Het is tegenwoordig kant-en-klaar te koop, maar je kunt ook zelf de bijl ter hand nemen. Met zo’n grote, zware bijl is het natuurlijk wel oppassen geblazen.

Zelf houthakken is veel goedkoper dan kant-en-klaar brandhout kopen in een doe-het-zelfzaak. Het kan ook ontspannend zijn, want het zorgt voor flink wat beweging in de frisse lucht.

Gereedschap
Goed gereedschap is het halve werk. Zorg om te beginnen voor een stevig en breed hakblok (liefst van eikenhout), dat op een vlakke grond staat. Een stevige bijl is ook een vereiste. Let erop dat het blad goed vastzit aan de steel. Kijk of het blad goed geslepen is, want met een botte bijl wordt het een zware klus.

Hakblok
Plaats het houtblok zover mogelijk van je af op het hakblok. Zorg dat het houtblok met de vezels verticaal staat, want alleen dan zal het blok scheuren. Ga voor de veiligheid een beetje wijdbeens staan en sla met gestrekte armen krachtig toe. Als de bijl vast blijft zitten, kun je hem omdraaien en met de achterkant van de kop op het hakblok slaan.

Meer over het verzamelen, hakken en opslaan van brandhout lees je in LandIdee najaar 2011.