Bloemenweides zijn prachtig! Ze bieden plaats aan talrijke planten- en diersoorten en zijn met hun regenboogkleuren een heerlijke plek om tot rust te komen. In het voorjaar staan ze in volle bloei.

Concert van de natuur

Een bloemenweide is prachtig in het voorjaar! Geniet met je ogen, maar ga ook eens in een bloemenweide liggen en geniet van het concert van de natuur. Overal zoemt en bromt het. Als je heel stil bent, kun je misschien zelfs verschillende geluiden van elkaar onderscheiden. Zijn dat de brommende trillingen van de vleugels van een hommel, is dat het geritsel van een muisje en is dat het getsjirp van een mannetjeskrekel die de aandacht van een potentiële partner probeert te trekken?

Bloemenweide

Halfnatuurlijke vegetatie

Als we de natuur de vrije hand zouden geven, zouden de weiden langzaam maar zeker steeds meer struikgewas herbergen en uiteindelijk veranderen in bossen. Omdat we dat niet doen, vallen ze onder de ‘halfnatuurlijke vegetatie’; gebieden die door mensen en hun vee worden geschapen en onderhouden, maar tegelijkertijd een eigen ecosysteem ontwikkelen. Denk maar aan de heidegebieden, die door kuddes schapen worden ‘onderhouden’.

Bloemenweide

Talloze dieren

Hoe minder een weide wordt gemaaid, hoe meer verschillende soorten planten en dieren er te vinden zullen zijn. In een bloeiende, vruchtbare weide kunnen ongeveer 3500 verschillende diersoorten leven! Denk aan insecten, maar ook egels, konijnen, uilen, reeën en veel andere dieren profiteren van dit ecosysteem. De planten bieden hun bewoners nest- en broedplaatsen en voedsel, maar ook bescherming tegen natuurlijke vijanden en slecht weer. Daarom zaaide Deborah Post een Honey Highway langs de A4.

Anderen lezen ook:  De Nieuwe Wildernis

Bloemenweide

Een bloemenweide doet je goed

De weides zijn ook belangrijk voor ons, omdat ze bijvoorbeeld bodemerosie voorkomen, het drinkwater zuiveren of een positieve invloed op het klimaat hebben. Maar niet in de laatste plaats, zijn het plekken om helemaal tot rust te komen en de natuur op een bijzondere manier te beleven.

Nuttig lieveheersbeestje

Lees hier hoe je zelf een bloemenweide aanlegt

LandIdee mei-juni

Lees meer over bloemen in LandIdee mei-juni 2019