Egels zoeken net als veel andere dieren een plekje voor de winterslaap. Je kunt ze gemakkelijk helpen. Het is daarom leuk om wat meer over ze te weten!

Kennismaken
Egeltjes zijn echte nachtdieren. Ze zien overdag niet goed en zoeken daarom meestal in het donker hun eten bij elkaar. Hieronder nog meer weetjes.

Zonder voedsel
Een egel is best een bikkel, hij kan namelijk wel zes maanden lang zonder voedsel overleven. In de periode voor de winter kweekt hij een dikke vetlaag voor tijdens de winterslaap. Deze vetlaag moet hem tijdens het koude jaargetijde voorzien van voldoende energie.

Prikkende egel
Vaak hebben we de neiging een egel te willen aanraken. En dat kan pijnlijke vingers geven! Dat is niet zo gek, want er zitten gemiddeld wel 8000 stekels in de vacht van een volwassen egel. Een baby-egel heeft bij zijn geboorte ongeveer 100 stekels. Alleen al in de eerste tien dagen van zijn leven komen er 300 stekels bij.

Weetje winterslaap
Probeer de egel zo goed mogelijk te helpen met een plekje voor de winterslaap, bijvoorbeeld onder je heg. Tijdens de winterslaap verliest de egel gemiddeld 30 procent van zijn lichaamsgewicht. Het is dus niet heel gek dat het diertje in het voorjaar meteen op zoek gaat naar voedsel.

Pak je rust
Egels zie je vooral in de schemer en avond. Een egel brengt namelijk gemiddeld 18 uur per dag rustend door. Dat lijkt ontzettend veel, maar de overige zes uren is hij echt onderweg en legt hij wel minstens een kilometer af. Een egeltje is het meest actief tussen 18.00 en 20.30 uur.

Leer je egel kennen

Meer weetjes over de egel vind je hier!